Tweeling dialoog, deel 2

Tweeling dialoog, deel 2

Zoals gezegd tweeling situaties in delen… Vandaag tijd voor deel twee. 🙂

Het gebrabbel is officieel begonnen bij onze jonge dame. Behalve mama, papa en ja heeft ze zich nu ook de woorden mee, van mij en noa eigen gemaakt. Enkele voorbeelden…
Had ik overigens al gezegd dat onze mupkes niet stereotiep zijn als het gaat om naar wie ze trekken? Onze meid trekt overduidelijk naar mama en onze zoon naar papa. Mama zegt ze overigens vooral als ze met papa is en ze wil weten waar mama is of ze duidelijk wil maken dat ze liever mama heeft… En als we in de woonkamer zitten en ik wil even snel boven wat halen, loopt onze meid achter me aan en zegt bij het traphekje mee. Want ze wil niet dat ik zonder haar ergens heen ga. Een ander voorbeeld… Als we met de auto ergens heen gaan en ik eerst onze knul in de auto zet dan zegt ze ook mee. Of als ze vindt dat haar popje Lieselotje mee moet. Heftig en resoluut ‘Mee.’ 

En dan ‘van mij’. Als ze bij mama een armband of ketting ziet is het van mij haha. Meestal kijkt ze wat beteuterd als mama zegt nee dat is van mama. Maar ze is gerustgesteld als mama haar herinnert aan al haar eigen armbanden e.d. 

En dan noa, want zo heet onze dame. Als ze zichzelf ziet op een foto of als ze krijgt een vraag van wie bijvoorbeeld de pop is, dan zegt ze haar eigen naam. Weliswaar nog heel zachtjes qua volume maar wel duidelijk.

Onze knul zegt mama, papa en ja. Maar hij heeft zijn stem nog niet zo gevonden. In hun ontwikkeling zijn ze namelijk wel stereotiep. Onze knul was sneller in zijn motorische ontwikkeling. Hij kroop en stapte eerder. Onze dame had de fijne motoriek weer eerder onder de knie en dus nu het brabbelen. Leuk om te zien dat ze beiden lekker hun eigen ontwikkelingscurve volgen. We zingen vaak liedjes en onze knul danst dan altijd lekker mee. Dus daar ligt het niet aan. Het is denk ik toch gewoon de aard van het beestje haha. 

Ik ben al benieuwd wat de volgende nieuwe woorden zullen zijn. Dus nu helemaal tijd om goed op je eigen taalgebruik te letten haha. Want ze begrijpen al een hele tijd nagenoeg alles wat je zegt, maar als ze nu de kracht van hun eigen stem ontdekken… Een nieuwe fase lijkt nu daadwerkelijk aan te breken ;-).

XOXO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *