Regenachtige zomerdag

Regenachtige zomerdag

Nou ja regenachtig… het regende gewoonweg de hele dag. Soms iets meer en soms iets minder, maar echt de hele dag! Ik hoop niet dat we nu de zomer al gehad hebben, want kleine mupkes willen gewoon het liefste naar buiten…

Tijdens de afgelopen regendagen ging ik wel eens boodschappen doen in een overdekt winkelcentrum, maar vandaag had ik niks nodig. En het grijze weer nodigde ook niet uit om naar buiten te gaan. Vandaag dus maar een volledig indoor programma.  Hier een opsomming van dingen om te doen met kleine mupkes (en met hun concentratievermogen van maximaal 15 minuten hebben we vandaag het meeste wel gedaan haha):

 • Tekenen.
  We hebben twee soorten tekenmateriaal. Dikke potloden van de HEMA en krijtjes van Playon Crayon van Studio Skinky. Beiden zijn goed vast te houden door kleine kinderhandjes. Onze knul wil ze echter nog steeds in de mond doen, dus het blijft opletten. Maar ze tekenen graag.
 • Verven met water.
  Een hele tijd geleden kocht ik ergens twee boekjes met kleurplaten. Geen gewone kleurplaten, maar best bijzondere. Je kleurt namelijk niet met kleurpotloden of verf maar gewoon met water. Door de waterpigmenten op de pagina krijgt de tekening kleur. De kleuren lopen weliswaar wat door elkaar (want de mupkes vinden het geweldig om veel water te pakken, dus de pagina en dus ook de verfpigmenten zwemmen een beetje op de pagina haha), maar ze hebben super veel plezier hieraan beleeft.
 • Puzzelen.
  We hebben verschillende puzzels van hout. We hebben ook een kartonnen puzzel maar ik merk dat de mupkes toch nog wat ruw met de puzzels omgaan. Dus hout is nog wel aan te raden haha. We hebben Woezel en Pip, wilde dieren, een boerderij puzzel, bosdieren, en zelfs nog een hele oude met eendjes waar zelfs ik vroeger nog mee heb gespeeld (en ik zelfs met potlood op het hout heb zitten tekenen haha).
 • Met blokken bouwen.
  We hebben LEGO Duplo en dat vinden de mupkes geweldig. (We hebben overigens ook een collectie van Little People ook daar spelen ze graag mee, maar op dit moment zitten ze meer in een bouwfase.) Vooral blokken uit elkaar trekken en torens omgooien zijn favoriete bezigheden haha.
 • Lezen.
  In onze gemeente zijn de mupkes gratis lid van de bieb. En zo af en toe gaan we boekjes halen. De keuze is voldoende en zo kun je af en toe eens een ander boekje lezen zonder dat het je iets kost. Ook zo af en toe wel eens prettig… Momenteel hebben we een tweetal boekjes van de bieb die in de smaak vallen. Piep wil oversteken. Overigens een zeer educatief verantwoord over piep die wil oversteken en moet wachten tot het licht op groen gaat. Op een gegeven moment mag hij oversteken maar valt beer uit de trein. Ook dan moet Piep eerst weer wachten tot het groen is. En ook een muziekboekje valt zeer in de smaak. Evenals het boekje Bever viert een feestje. We zingen samen voor bever en bij hoeraaaa gaan de armpjes ook altijd enthousiast omhoog.
  Dit zijn ze:
Piep%20wil%20oversteken%20600
Educatief verantwoord…
9200000000033088
Lekker wiebelen op muziek
pluizer_beverviertfeest
Hieperdepieperdepiep hoera!
 • Rondrijden op een loopfietsje of earlyrider.
  Dan hebben we natuurlijk lang genoeg stil gezeten dus ook ff lekker actief bezig. We hebben een klein houten loopfietsje met vier wielen. Ooit volgens mij eens gekocht bij de HEMA. Doordat die echt klein is konden ze hier al vrij vroeg op. En het is nog steeds populair. En vooral onze knul is ook verknocht aan zijn Earlyrider. Een loopfietsje bestaande uit twee grote ballen en zijwieltjes. En mama vindt deze ook nog erg stylish verantwoord haha. Hij is namelijk schattig en mintgroen.
 • Schommelen op het hobbelpaard.
  Ook hebben we een houten hobbelpaard. Vroeger baalde ik wel eens dat we een hobbelpaard hadden zonder zitomheining zodat ons mupke er niet af kon vallen. Voordeel nu is dat ze er zelf op en af kunnen klimmen. Ook heb ik wat vilt geplakt onder het schommelgedeelte waardoor hij niet kan krassen. Want als ze hobbelen, kan het er soms wild aan toegaan haha. Terwijl de ene schommelt, zit de andere vaak op schoot en zingen we ‘hoppe, hoppe Reiter’ of ‘zo gaat een damespaard’. Hoe sneller het gaat, hoe leuker ze het vinden haha.
 • Zingen en dansen op muziek.
  Tot slot zet ik regelmatig een muziekje op en dan zingen en dansen we door de kamer heen. Soms maken de mupkes daar zelf muziek bij. We hebben een xylofoon, trommel, belletjes, een klein trommeltje en een fluitje.

Een tijdje geleden heb ik met de mupkes gebakken (zie blogpost ‘wow ik had gewonnen’). Ik had de mengkom naar hun niveau verplaatst en de mupkes mochten om beurten de mixer vasthouden. Ook dat vonden ze geweldig. En over een tijdje een keer proberen samen koekjes te bakken of pepernoten te bakken rond sinterklaas tijd. Dat vond ik vroeger ook geweldig en heb er mooie herinneringen aan. Hopelijk vinden de mupkes het ook leuk en krijgen ze net zulke leuke herinneringen eraan als ik.

Nog een laatste noot;
Uiteraard kan ik mij voorstellen dat je je kinderen soms voor de tv zet en soms kan dat nog best educatief zijn ook. Maar ik ben toch een voorstander van het aanspreken van de creativiteit van de mupkes. En als ze leuk bezig zijn, heb je er zelf ook nog plezier aan. Maar ieder zijn eigen keuze!

Fijne avond! (…en ondanks dat vandaag een leuke dag was hoop ik toch dat er nog een paar mooie zomerdagen aankomen en we lekker buiten in de zandbak kunnen spelen. Maar voor die echte grijze dagen ben ik in ieder geval voorbereid hihi.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *