Project Konditorei Miss Friszz Dag 23 – incl recept

Project Konditorei Miss Friszz Dag 23 – incl recept

Vandaag een heel persoonlijke aanvulling in miniatuur Konditorei Miss Friszz: Cupcakes. Klinkt niet heel persoonlijk hè? Maar wel de variant van vandaag. Bosbessencupcakes met een kruimellaagje.

Toen we uiteindelijk in het ziekenhuis te Nijmegen terecht kwamen in verband met onze kinderwens (Onze tweeling is namelijk geboren na een ICSI traject (vorm van IVF). Wij behoren tot de super gelukkige categorie waar het de eerste keer meteen raak (en dan ook nog dubbel raak yeah!) was, maar het is een super spannend en erg lang proces. Van ons eerste ziekenhuisbezoek tot aan de bevalling (en die was tien weken te vroeg dus tel uit je winst) zitten ongeveer 3,5 (!) jaar), namen we soms wat lekkers als we daar waren. Nijmegen was namelijk voor ons bijna anderhalf uur rijden, heen en weer terug. Ik nam dan meestal een bosbessencupcake. Uiteraard was de cupcake lekker omdat er veel bosbessen in zaten. Maar het werd bijzonder door de kruimeltjes bovenop. Deze versie is geïnspireerd op deze cupcake. En nu, met twee prachtige mupkes, zijn deze cupcakes onlosmakelijk verbonden aan (het begin van) deze mooie, maar soms ook zware periode. Overigens vond Jack de cupcake in het ziekenhuis niet zo wauw, maar van deze nam hij meteen twee achter elkaar. Dat zegt denk ik wel genoeg over deze versie…

Vandaag deel ik dit recept! Voor 12 overheerlijke bosbessencupcakes!

nomnomnom
nomnomnom

Ingrediënten:
“Streusel”-topping:
50 gram bloem
50 gram rietsuiker
50 gram boter (kamertemperatuur)
Snufje gemalen kaneel

Beslag:
250 gram ricotta
rasp van een grote citroen
150 gram boter (kamertemperatuur)
150 gram rietsuiker
3 grote eieren
Snufje zout
150 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram diepvries bosbessen

Bereiding:

  1. Maak eerst de “Streusel” (kruimels, maar “Streusel” klinkt toch veel leuker). Meng de vier ingrediënten door elkaar en zet in de koelkast om stevig te worden.
  2. Verwarm de oven voor op 150˚C (heteluchtoven) en doe kleine papieren vormpjes in de muffinvorm.
  3. Roer de ricotta met de citroenrasp glad. Voeg de boter toe en klop met de mixer tot het een geheel is. Voeg dan de suiker toe en mix tot je een zacht en romig mengsel hebt. Dit duurt wel eventjes, dus neem de tijd.
  4. Voeg dan één voor één de eieren toe waarbij je tussendoor telkens mixt. Zorg dat het ene ei opgenomen is voordat je het volgende ei toevoegt. Het mengsel ziet eruit alsof het een beetje geschift is, maar dat is niet erg.
  5. Voeg nu beetje bij beetje het bakmeel en een snufje zout toe en mix tot je een egaal beslag hebt.
  6. Verdeel nu het beslag over de vormpjes. Verdeel vervolgens de bosbessen over de cupcakes (per cupcake een stuk of zes) en druk een beetje in het deeg.
  7. Pak dan het deeg voor de “Streusel”-topping uit de koelkast. Verkruimel dit deeg tussen je vingers en verdeel over de cupcakes.
  8. Zet in de oven en bak gedurende 30 tot 35 minuten gaar (metalen pen komt er schoon uit en de “Streusel” heeft een mooi kleurtje). Laat ze afkoelen op een rooster.

En zoals gezegd dus ook deze lekkere cupcakes in miniatuur Konditorei Miss Friszz. Het krijgen van de juiste cupcake bakjes was nog een heel gedoe, maar ik ben uiteindelijk heel tevreden.

20150922_184339
bosbessencupcakes naast de Rehrücken en een bedel op de vitrinekast
20150922_184406
de vitrine wordt langzaam voller

XOXO, Miss Friszz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *