Project Konditorei Miss Friszz Dag 27 – incl recept

Project Konditorei Miss Friszz Dag 27 – incl recept

Vandaag nieuw in het assortiment van miniatuur Konditorei Miss Friszz: krakelingen… En dan niet de Nederlandse variant van bladerdeeg met suiker en zelfs niet de Oostenrijkse… Vandaag twee eigen varianten haha. Voor Konditorei Miss Friszz heb ik zelf de krakelingen vorm gemaakt van klei. Ik ben een beetje mutsig en ik vind alles met een beetje een Tirolse vorm wel leuk. En een krakeling vorm vind ik dus ook leuk. Hmmm ik heb er als zodanig nog helemaal geen sieraad van… Wellicht nog maar ns over nadenken en zorgen dat daar verandering in komt haha. Ik heb inmiddels visioenen van handtasjes, armbanden en t-shirts. Wordt vast nog eens vervolgd…
Maar goed voor nu in ieder geval een krakeling voor miniatuur Konditorei Miss Friszz:

20150925_190307_resized
mijn variatie op de krakeling 🙂

Ik vind de vorm zo leuk dat ik er zelfs een uitsteker om koekjes mee te maken van heb. Note to self: uitstekers kun je echt nooit genoeg hebben haha. Mijn moeder had vroeger een Römertopf. En ik kan mij niet meer herinneren dat die in de keuken gebruikt is, maar die Topf zat wel vol met uitstekers! Ik vond het vroeger altijd al geweldig om daarin rond te snuffelen. Met de krakelingvorm (maar ik heb ook de elanden uitsteker, twee soorten eekhoorntjes, een hobbelpaard, hartjes en sterretjes uitgeprobeerd en ze smaken allemaal even lekker haha) heb ik vaker heerlijke gemberkoekjes gemaakt. En die gemberkoekjes passen ook perfect bij de herfst. Dus hier komt weer een receptje aan:

Gemberkoekjes (voor 50-60 koekjes)

Ingrediënten:
350 gram bloem
1 tl bakpoeder
2 tl gemberpoeder
100 gram koude boter, in blokjes
175 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei
4 el golden syrup

Bereiding:

  1. Doe de bloem, het bakpoeder en gemberpoeder in de keukenmachine en meng de droge ingrediënten door elkaar. Voeg de koude boter toe en mix totdat er een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg dan de suiker toe en mix opnieuw.
  2. Klop het ei in een apart bakje los en voeg de golden syrup toe en meng dit door het ei.
  3. Voeg alles bij elkaar en kneed met de hand totdat er een glimmend en glad deeg is ontstaan. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven). Pak vervolgens 1/3e deel van het deeg uit de koelkast en rol het tussen twee stukken huishoudfolie dun uit (voorkomt dat het deeg aan je deegroller vastplakt en je hoeft geen bloem te gebruiken waardoor het koekje anders gaat smaken). Steek de koekjes uit en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Bak de koekjes in 8 tot 10 minuten (tijd is afhankelijk van de grootte van het koekje) totdat ze lichtbruin gekleurd zijn. Laat ze niet te donker worden. Als de koekjes uit de oven komen zijn ze nog zacht. Leg ze voorzichtig op een afkoelrooster en in no time heb je dunne, knapperige, heerlijke koekjes.
  6. Verwerk de rest van het deeg op dezelfde manier.

Laat het smaken!
XOXO, Miss Friszz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *