Boekreview: Limonade

Boekreview: Limonade

Wow, it has been a long time since my last confession… ehhh blog. Haha. Het heeft een tijdje geduurd, maar de blog van Miss Friszz is weer online. In het afgelopen jaar heb ik overigens niet stil gezeten… Ik heb mijn cursus “starten als ZZP-er” en mijn cursus “Adobe illustrator” met goed gevolg doorlopen. En de tweeling is inmiddels al weer vijf jaar (aaarggghhh de tijd vliegt! Het daadwerkelijk illustreren heeft dus op een wat lager pitje gestaan. Maar niet langer… Ik ben weer fijn creatief bezig om al mijn plannen uit te gaan voeren en wil dus ook het bloggen weer oppakken. Ik trap af met een review van één van mijn laatste nieuwe kookboeken: LIMONADE van de Holy Kauw Company (SNOR uitgeverij).

En dan start ik nu toch eerst met een confession… ik ben namelijk verslaafd aan kookboeken. Ik heb er dan ook een boel (en nee niet een stuk of 30… maar meer een stuk of 3… 4… 500). Ik zal minimaal 1 keer per maand een review doen van een van mijn boeken (als er een uitgeverij is die dit leest en nog een tof boek heeft om te reviewen, hou ik mij natuurlijk aanbevolen ;-)), uiteraard met een passende illustratie. Kan ik twee dingen die ik leuk vind, mooi combineren. Of eigenlijk drie want schrijven van blogartikelen vind ik stiekem ook erg leuk!

Maar ik zal niet te veel babbelen, nu tijd voor de daadwerkelijke review.

Wow wat een mooi boek kreeg ik onlangs voor mijn verjaardag: Limonade. Een boek vol alcoholvrije drankjes voor volwassenen. Ik had moeite met kiezen wat ik als eerste zou willen maken…

Review: Limonade

Vormgeving
Het boek heeft een handzaam formaat en een beetje een stoere, vintage uitstraling met prachtige foto’s (persoonlijk vind ik dat foto’s in een goed kookboek niet mogen ontbreken).
De indeling is lekker overzichtelijk, variërend van zoet, fris tot pittig en kruidig. De recepten zijn op witte vlakken geschreven, wat zeer fijn is voor de leesbaarheid. Elk recept wordt voorafgegaan door een leuke anekdote. Persoonlijk houd ik hiervan. Je wordt als het ware door een rietje hun limonade wereld ingezogen.

Smaak – Eindelijk proeven!
Een mooi boek is natuurlijk leuk, maar uiteindelijk draait het toch om de smaak.  Ik lees te vaak reviews waar ze alleen naar de vormgeving hebben gekeken. Voor mij moet het totaalplaatje kloppen. Als ik een nieuw recept uitprobeer, laat ik dit meestal aan meerdere mensen proeven. Manlief, de tweeling en mijn ouders mogen dus altijd meegenieten. Maken we er meteen samen een gezellig moment van. Ditmaal gingen we dus aan de limonade.
Ik heb om te beginnen een drietal recepten uitgeprobeerd. Oh en ik moet hier toch ook even melding maken van de toffe namen bij de recepten, want…:

 • Beverage 613 (toffe naam toch? De naam verwijst naar de schijnbaar 613 pitten die in een granaatappel zitten).
  Ik had heel toevallig nog een super rijpe granaatappel hebben liggen… het aantal pitjes heb ik overigens maar niet geteld. De citroenmelisse had ik net vorige week uitgetrokken uit de tuin (want woekert mega en komt toch altijd weer, zucht verkeerde timing), maar gelukkig hadden mijn ouders nog wat. Nog even naar de winkel voor o.a. kokoswater en daarna limonade maken en een tijdje later proeven… Persoonlijk had ik hem zuurder verwacht, maar hij was lekker. Ik heb hem wel overnacht in de koelkast gezet zodat de smaken goed konden mengen. Anders vonden we hem te veel naar kokoswater smaken en dat is eerlijk gezegd niet zo ons ding. Maar verrassend en geen verkeerd begin.
 • Macwater (oeps, water en PC’s blijven een gevaarlijke combinatie).

  Dit water is erg lekker en verfrissend. Hij wordt als het wat langer in de koelkast staat een beetje bitter (ik denk door de schil van de limoen), maar dat haalt hij bijna nooit. Je zou eventueel de ingrediënten eruit kunnen halen, als er onverhoopt wat van het lekkere water over is. Dan heb je dat probleem niet en kun je optimaal lang genieten van je frisse water.
 • Refresh your mind.

  Dit is echt het lekkerste water ever en blijft lekker lang fris van smaak. Ik ben geen grote fan van venkel maar in dit water is het echt goddelijk. De anijssmaak is subtiel genoeg en heerlijk in balans met de andere ingrediënten zoals de sinaasappel. Hier ga ik nu zeker vaker een venkel voor kopen, dus dat zegt genoeg lijkt mij.
  En het kon dan ook niet uitblijven dat mijn illustratie op dit drankje gebaseerd zou worden…

 

Prijs-kwaliteit verhouding
De voorgaande drankjes smaakten naar meer. Ik kan dan ook niet wachten om andere recepten uit te proberen. Zeker ook eentje waarbij je eerst een siroop moet maken. Alles staat goed uitgelegd in het boek. De prijs-kwaliteit verhouding van het boek is daarom meer dan goed te noemen en dit boek is dan ook een echte aanrader voor iedereen die eens een keer echt iets bijzonders als drankje wil serveren.
Het boek kun je o.a. via Snor Uitgeverij bestellen (directe link).

Inspiratie
Naast mooie plaatjes, leuke teksten, goede recepten, vind ik dat een goed kookboek (of limonadeboek natuurlijk) eigenlijk ook zou moeten inspireren tot je eigen (smaak)creaties. Het boek Limonade doet dat zeker. Dus hierbij mijn eigen limonaderecept. Ik had namelijk nog een bakje met rijpe rode bessen staan.

Zure oude bes is “bes lekker”
Rode bessen zijn altijd zuur, maar als ze lekker lang in de zon gerijpt zijn (vandaar het oude ;-)) worden ze ook een beetje zoet. En om in de stijl van het boek te blijven, moest er natuurlijk een naam komen met een kleine knipoog. Ik zie nu overigens het volgende tafereel voor mij: een houten bankje in een mooi groen park met een drietal zuur kijkende oude omaatjes op een rijtje nippend aan dit lekkere drankje. Haha.

Nodig voor 6 glazen
– circa 200 gram rijpe rode bessen
– 1 sinaasappel, in dunne plakken
– 6 gram, ca. 3 tl, losse earl grey thee (ik gebruikte de old school earl grey van Teastreet), in een theezakje
– 1 liter koud water

Aan de slag
1. Kneus de rode bessen in een karaf.
2. Voeg alle andere ingrediënten toe en laat in de koelkast minimaal 4 uur trekken en goed koud worden.
3. Giet het drankje door een zeef en geniet. Als je deze limonade iets zoeter wilt, kun je bij in het begin wat witte basterdsuiker toevoegen. Maar persoonlijk houden we wel van een lekker zuur oud besje, haha.

Ik hoop dat je dit artikel leuk hebt gevonden. Mocht je vragen of tips hebben over dit artikel, laat het mij weten als reactie op dit artikel. Uiteraard ook indien je een kookboek hebt, waarvan je graag een review zou willen (wie weet staat het al in mijn kast :-)). En mocht je een illustratie van mijn hand willen, of willen samenwerken, stuur mij dan een mailtje (info@missfriszz.nl).

Tot de volgende keer!

Liefs, Sophie

NB. Deze review beschrijft uiteraard mijn eigen mening en is op geen enkele wijze gesponsord.

Eén gedachte over “Boekreview: Limonade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *