Wenen: Cafés

Wenen: Cafés

Miss Friszz op reis. En wel naar Wenen! Reis je met mij mee?
Mijn ouderlijke roots liggen in Wenen. Een prachtige stad waar een deel van mijn hart ligt. Gelukkig is mijn man net zo fan geworden, waardoor we er bijna jaarlijks wel een keer te vinden zijn.  Ook de tweeling geniet met volle teugen als we eindelijk weer eens in Wenen zijn. Met deze blogreeks wil ik mijn kennis van deze mooie stad met je delen zodat als je een keertje erheen reist je wellicht iets hebt aan mijn tips. Aangezien ik echter heel lang kan praten over alles wat leuk is aan Wenen, knip ik mijn verhaal in een aantal stukken. Eens kijken hoeveel het er gaan worden… Dit eerste deel gaat over cafés, of beter gezegd Wiener Kaffeehäuser.

Ik kon het natuurlijk niet laten om hier een kleine illustratie van te maken…

“Kaffeehaus Tradition”

Een Wenenreis is niet compleet als we niet tenminste naar één Kaffeehaus geweest zijn. Enkele van onze favorieten:

 • Café Diglas “in der Wollzeile” (www.diglas.at)
  Café Diglas heeft een aantal locaties maar bij deze zijn we inmiddels al vaker geweest. De roze façade, lekkere gebakjes een zalige huisgemaakte citroengember ijsthee (lekker pittig en echt een aanrader) en een hip interieur met lampenkappen van petticoats, theekopjes of bestek. Een klassiek Kaffeehaus met een moderne twist.

  goede binnenkomer toch?!

  koffie altijd met een glaasje water ernaast
 • Café Central “in der Herrengasse” (www.cafecentral.wien)
  Een echte klassieker. Net zoals Café Demel (www.demel.com) en Café Sacher (www.sacher.com) overigens. Alle drie vaak gezellig druk (zeker rond lunch- en Jausenzeit, rond een uur of 3 in de middag en dan kan het zijn dat het soms allemaal wat langer duurt voor je je heerlijks geserveerd krijgt), maar de laatste twee vind ik persoonlijk wel erg toeristisch. Café Central heeft een geweldige sfeer. Voordat we kinderen kregen gingen we hier wel eens een dagje zitten lezen (in de ochtend eigenlijk altijd wel plek) en de rest van de dag bestel je lekker koffie of thee, een gebakje, of heerlijke Krautfleckerln (het water loopt alweer in mijn mond). Dat komt er nu natuurlijk niet meer van, maar we hebben hier fijne herinneringen en koffie of thee met iets lekkers kan natuurlijk altijd.

  need I say more?!
  keuzestress

 • Café Schwarzenberg “am Kärntner Ring” (www.cafe-schwarzenberg.at)
  Uiteraard vind je ook hier een prachtige vitrine met heerlijk ogend (en smakend) gebak. Ook hier is gekozen voor een klassieke uitstraling.

  je moet natuurlijk ook even proeven!

 • Café Hawelka “in der Dorotheergasse” (www.hawelka.at)
  Van oudsher een kunstenaarscafé met toffe posters aan de muur. En vroeger (wellicht is het nu ook nog zo maar in verband met het krijgen van een tweetal lieve kids, zijn we tegenwoordig niet meer zo laat in de stad te vinden) kon je vanaf 22 uur ook heerlijke huisgemaakte Buchteln kopen. Dit spreek je trouwens uit als Woechteln en zijn zoete, met Powildl (pruimenjam) gevulde, “broodjes” van gistdeeg. In dit café moet je overigens geen goed gevulde vitrines met allerlei gebak verwachten, maar de sfeer is heel knus.

Wat ik o.a. zo geweldig vind, is dat je in deze cafés je koffie geserveerd krijgt op een klein dienblad met een glaasje water ernaast. Mijn opa was kelner en vond dat dit ook zo hoorde. Ik zie hem al werken in een zwart uniform met een wit kanten sloof. Ook is het nog steeds erg gangbaar dat ze kranten beschikbaar stellen (een rek met houten hangers waarin de actuele kranten geklemd zitten). Het draagt in ieder geval allemaal bij aan die heerlijke typische sfeer, de echte “Wiener Kaffeehauskultur”.

En wat bestel je daar dan? Nou koffie bijvoorbeeld, zoals:

 • kleiner Schwarzer/Mocca: kleine kop zwarte sterke koffie
 • kleiner Brauner: kleine kop sterke koffie met een kannetje melk ernaast
 • Wiener Melange: sterke koffie met opgeschuimde melk (NB als je in Wenen een Cappuccino besteld, krijg je hem meestal met slagroom)
 • Verlängerter: een sterke koffie met water verdund/aangevuld

En dan natuurlijk wel iets lekker erbij bestellen hè?! Een stukje Sachertorte, een stuk Strudel, een Punschkrapfen, een Kardinalsschnitte… In ieder Kaffeehaus is er keuze genoeg. Of als je nu al wil genieten van lekker gebak, maar je bijvoorbeeld onderstaande taart. Ik heb dit recept gebaseerd op een taart die we eens in Café Central gegeten hebben. Het duurt door de lagen even voor hij klaar is, maar hij smaakt heerlijk en door het gebruik van maanzaad een keer iets anders.

Mohntorte 

Voor 12 personen
Benodigde tijd: 2 uur (excl. koeling)
Springvorm 20 cm en taartring

Ingrediënten
3 eieren, gesplitst
Snufje zout
100 gram boter, kamertemperatuur
100 gram witte basterdsuiker
1 pakje vanillesuiker
Scheutje rum
Snufje kaneel en rasp halve citroen
100 gram gemalen maanzaad
50 gram gemalen hazelnoten

5 blaadjes gelatine
40 ml sap zonder vliesjes (½e sinaasappel en 2 citroenen)
250 gram magere yoghurt
75 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
100 ml slagroom

2 blaadjes gelatine
170 gram diepvriesframbozen
1½ el frisse frambozenjam
2 tl citroensap

Bereiding

 1. Bekleed een springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven).
 2. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Mix de boter met de basterdsuiker en vanillesuiker schuimig. Mix er één voor één de eidooiers door. Breng op smaak met een scheutje rum, snufje kaneel en wat citroenrasp. Voeg vervolgens maanzaad, hazelnoten en het eiwit toe en spatel alles voorzichtig door elkaar. Doe het deeg in de vorm en strijk glad. Bak 25 minuten (metalen pen komt er schoon uit). Laat de bodem goed afkoelen op een rooster.
 3. Zodra de bodem is afgekoeld, doe je er een ring omheen. Dit kan een taartring zijn, maar ook een ring gemaakt van dubbel gevouwen aluminiumfolie. Zo lang het er maar strak omheen zit.
 4. Week de gelatine (5 blaadjes) in koud water. Verwarm het sap (hoeft niet te koken), knijp de gelatine uit en los op in het sap. Zet even aan de kant. Klop de slagroom stijf. Meng dan de yoghurt, suiker, slagroom en het sap door elkaar. Zet 10 minuten aan de kant, tot het wat dikker begint te worden. Giet het vervolgens op de bodem en zet minstens 2 uur in de koelkast.
 5. Dan de toplaag… Week de gelatine (2 blaadjes) in koud water. Verwarm in een pannetje de frambozen, de jam en wat citroensap (naar smaak). Zorg dat de frambozen goed zacht zijn en uit elkaar zijn gevallen. Knijp de gelatine uit en los op in de frambozen (je kunt eerst zeven, maar dan heb je veel meer frambozen nodig…). Laat het even afkoelen tot het wat dikker is geworden en giet op de yoghurtlaag. Zet minstens 3 uur in de koelkast.

 

Dat waren mijn tips op het gebied van de Kaffeehäuser. Er zijn er natuurlijk veel meer om te ontdekken, maar je moet toch ergens beginnen ;-). Heb je vragen of tips of zou je graag een specifiek onderwerp in mijn blog willen terugzien, laat het me weten! En voor het bestellen van een illustratie op maat, of wil je samenwerken, stuur mij dan een mailtje (info@missfriszz.nl).

Liefs, Sophie

 

Eén gedachte over “ Wenen: Cafés

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *