Boekreview: Recepten uit Wenen

Boekreview: Recepten uit Wenen

Op vakantie in Wenen (geloof mij het zijn de circa 1000 km reizen echt waard!) kocht ik de Duitstalige versie van het kookboek “Recepten uit Wenen” van Antonia Kögl. Ondanks dat ik al aardig wat kookboeken heb kon deze over de Weense eetcultuur natuurlijk niet ontbreken. En om mijn vakantiegevoel nog wat langer vast te houden, leek het mij leuk om mijn eerstvolgende review over dit boek te schrijven. Het boek is in Nederland in februari dit jaar (2018) verschenen bij uitgeverij Good Cook. Maar aangezien ik toen al wist dat ik in juli in Wenen zou rondwandelen, heb ik toch maar gewacht om ter plekke het kookboek te kopen. Zo had ik meteen een prachtig souvenir haha.
Maar zit een reisje Wenen er voorlopig niet in dan kun je toch een beetje Wenen in huis halen door wat lekker te koken. En of je dat nou uit dit boek moet doen, kun je hieronder lezen.

Review: Recepten uit Wenen

Vormgeving
Als je in Wenen bent dan ontkom je er niet aan dat je “Jugendstil”-elementen ziet. Persoonlijk hou ik van deze sfeer. En het boek ademt daarmee meteen iets klassieks uit. En Wenen houdt van haar tradities maar gaat ook zeker met haar tijd mee. Het boek is daarom opgedeeld in hoofdstukken en enkele restaurants die meer neigen naar de traditionele gerechten en hoofdstukken en restaurants die klassiekers een moderne twist geven. Een leuke indeling. Per restaurant wordt er achtergrondinformatie verstrekt en een aantal recepten. Bij de traditionele gerechten zijn ook nog enkele recepten van Antonia Kögls hand te vinden.
Persoonlijk had ik verwacht meer bekende restaurants in het boek terug te zien. Dat was helaas maar heel beperkt. Wellicht biedt het voor een volgende Wenen reis leuke nieuwe plekken om te gaan bezoeken, maar voor een boek dat in de titel Wenen draagt, had ik meer bekende restaurants verwacht.
De foto’s daarentegen zijn geweldig. Het water liep mij regelmatig in de mond. En ik kon dan ook niet wachten om daadwerkelijk met het boek aan de slag te gaan.

Smaak – Eindelijk proeven!
Ik kon weer eens niet kiezen haha. Maar de volgende recepten heb ik om te beginnen uitgeprobeerd:

 • Traditionele Wenen;
  Als het even kan gaan we op vakantie ook altijd een keertje eten bij Figlmüller. Bekend van zijn Schnitzels (al is de Wiener Tafelspitz en de Kaiserschmarrn ook zeker een aanrader). Dit jaar waren we er ook en namen als bijlage een Erdäpfel – Vogerl – Salat (een aardappelsalade en een salade met veldsla). Vooral die laatste met een dressing van o.a. Kürbiskernöl (pompoenpitolie) was goddelijk. Ik was dus helemaal verrukt dat dit recept in het boek terug te vinden was. Want ook restaurant Lugeck is van de familie Figlmüller.
  De aardappelsalade gemaakt naar het recept van het boek vonden wij (ook in vergelijking met de salade uit het restaurant in Wenen) vrij zoet. Mijn vader vond het goddelijk, maar ik zou een tweede keer iets minderen qua suiker. De salade met veldsla werd echter unaniem met gejuig ontvangen. Deze salade smaakte precies zoals in het restaurant. Als echte Oostenrijker hebben we natuurlijk ook eigen lekker Schnitzel recept. Daar heb ik geen boek meer voor nodig. Maar voor iedereen die dit niet heeft, staat er in het boek uiteraard een recept. …of je scrollt iets verder, want daar vind je ons recept voor Schnitzel ;-).
 • Moderne Wenen;
  Voor wie mij nog niet (goed) kent zal het wellicht een verrassing zijn, maar ik houd van de smaak van maanzaad en van Powidl (een soort stevige pruimenjam). Dus toen ik in het boek een panna cotta zag van maanzaad met een saus van Powidl was ik verkocht. Deze moest ik gewoon uitproberen. En zo gezegd, zo gedaan. En ik kan niet anders zeggen dan dat het eindresultaat goddelijk was. Er zijn zelfs al plannen om dit als toetje tijdens kerst te serveren en dat zegt in ons huis heel veel haha.

  Eenvoudig qua looks… maar een heerlijke smaakexplosie!
  Het glas zag er dus heel snel zo uit…

  En uiteraard kon het ook niet uitblijven dat mijn illustratie met dit gerecht te maken zou hebben. Ik weet overigens dat maanzaad gemaakt wordt van de blauwe variant van de papaver. Maar ik vind die velden vol kleine rode bloemetjes altijd zo prachtig, dat ik het niet kon laten een rode variant te maken… Wat vindt je ervan?

  Zeg het met bloemen 🙂

Prijs-kwaliteit verhouding
Het is een mooi boek en de recepten nodigen uit tot maken / koken. Een aantal recepten uit het moderne Wenen is wellicht wat bewerkelijk door het aantal te koken onderdelen of ingrediënten, maar er staan voldoende recepten in die ook voor een “gemiddelde” kok makkelijk te doen zijn. De vormgeving en met name de foto’s zijn prachtig dus al met al een aanrader. Als je het boek ook zou willen bestellen, het kost €24,95 (peildatum augustus 2018). ISBN: 9789461431820, uitgeverij Good Cook.

Inspiratie
En zoals gezegd bij dit artikel hoort uiteraard ook een recept van mijn hand. Wellicht heeft het boek mij niet direct geïnspireerd tot dit gerecht, maar vroeger op vakantie heb ik geleefd van Schnitzel. Dus het kon niet anders dan dat ik hierbij ons recept voor Schnitzel deel.

Recept voor Schnitzel

Dit is het recept zoals wij thuis graag Schnitzel eten. Mijn moeder maakt trouwens verreweg de allerlekkerste. En ik heb in mijn leven al heel wat Schnitzels getest… Just saying hihi. Dus hier komt het recept.

Benodigdheden:

 • 1 kg magere varkenslappen
 • zout
 • 100 g bloem
 • 200 g paneermeel
 • 1-2 eieren
 • scheutje melk
 • 300-500 ml olie

Bereiding:

 1. Maak van de varkenslapjes mooie vleeslapjes: verwijder het teveel aan vetrandjes en zoveel mogelijk spiertjes van de lapjes, en snijdt ze in plakjes (niet dikker dan 1 cm).
 2. Hak de lapjes met een scherp mes haaks op de vezelrichting van het vlees, niet doorhakken, maar toch met enige kracht. Lapjes met zout bestrooien en opzij leggen.
 3. Neem drie diepe borden: voor bloem, voor paneermeel en voor het eimengsel. Het eimengsel bestaat uit 1 ei, beetje zout en een scheut melk. Het ei goed los kloppen, zout toevoegen en met water of melk goed opkloppen. Neem lapje voor lapje en omhul het eerst met bloem, dan haal het door het eimengsel en dan goed in het paneermeel wentelen (paneermeel vastdrukken).
 4. Olie in een pan heet laten worden (een klein broodkruimeltje moet bruisen na het erin gooien). Lapjes erin leggen. Ze moeten met olie bedekt zijn. Voorzichtig – denk aan spatten van de hete olie. Olie zo heet houden dat het vlees licht blijft bruisen, maar niet heter anders wordt de korst te donker. Zodra de onderkant lichtbruin gebakken is dan het lapje omdraaien. Als ook de tweede kant mooi goudbruin is, dan voorzichtig eruit halen en meteen met keukenpapier deppen.
  NB Vers gebakken “Schnitzels” kunnen wel enige tijd warm gehouden worden (oven op 80 graden), maar hoe verser hoe beter. Smakelijk!

Ik hoop dat je dit artikel leuk hebt gevonden. Kijk bij de tags “review” mocht je meer van mijn reviews willen lezen. Mocht je vragen of tips hebben over dit artikel, laat het mij weten als reactie op dit artikel. Uiteraard ook indien je een kookboek hebt, waarvan je graag een review zou willen (wie weet staat het al in mijn kast :-)). En mocht je een illustratie van mijn hand willen, of willen samenwerken, stuur mij dan een mailtje (info@missfriszz.nl).

Tot de volgende keer!

Liefs, Sophie

NB. Deze review beschrijft uiteraard mijn eigen mening en is op geen enkele wijze gesponsord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *