Wenen: Thee

Wenen: Thee

Inmiddels gaat de tweeling al weer ruim een week naar school. Groepje 2 dan wel hè. Dus we zijn niet meer klein hoor, mama. …dat je het meteen even weet. En ondanks dat ik geniet van het feit dat ik weer wat meer tijd heb voor Miss Friszz en illustreren, denk ik ook vaak met weemoed terug aan de vakantie. Dus het is weer tijd voor een blog over Wenen. De vorige keer blogde ik over een aantal cafés ook wel Kaffeehäuser in Wenen (blogartikel Wenen: Cafés). Vandaag gaat mijn reisverslag door Wenen langs een aantal theewinkels.

Ik drink namelijk af en toe best graag een kopje koffie (of in de zomer een ijskoffie gemaakt met zelfgemaakte coldbrew koffie), maar ik ben in de basis een echte theeleut. Dus als we in Wenen zijn, loop ik altijd enkele theewinkels binnen. Uiteraard koop ik ook altijd enkele zakjes losse thee.

de buit van dit jaar…

Van oudsher kom ik heel graag bij Haas und Haas.
Adres: Stephansplatz 4, A-1010 Wien, www.haas-haas.at


Achter de Stephansdom (Wien City) vindt je de winkel met zelfs een terras op een soort binnenhof. Lekkere thee en ruime keus. Al vond ik dit jaar de kwaliteit van de stickers die ervoor moeten zorgen dat de zakjes losse thee aan de onderkant niet opengaan ronduit slecht. Het gevolg was dat alle zakjes aan de onderkant open waren gaan. De schade bleef gelukkig beperkt maar toch beetje een domper…
Maar dus heerlijke thee gescoord: Vienna in bloom, Wiener Rosengarten en Wiener Marille. Alle drie getest en ze ruiken geweldig en de smaak is minstens net zo lekker.

Dit jaar liep ik toevallig ook weer eens binnen bij de Tee Geschwendner.
Adres: Wollzeile 4 (Durchgang “Zwettlhof”, de winkel ligt in een soort van binnenhof), A-1010 Wien, www.teegschwendner.at
Als ik een theewinkel zie loop ik ook meestal even naar binnen. We werden begroet door zeer vriendelijke en behulpzame dames en we kregen zelfs gewoon een zakje gratis thee voor een halve liter mee om thuis te proeven. En toen we de keer erop thee gingen kopen (ja die thee van het proefzakje dus succesvolle strategie zou ik zeggen haha), kregen we gewoon weer een ander gratis proefzakje.
Ik kreeg bovendien hier een geweldige tip voor het maken van ijsthee. Uiteraard zal ik die hier delen. Ik kende al de manier van coldbrew (dus losse thee laten trekken in koud water, maar dat duurt een uur of 10 voor de smaak optimaal is) of hete thee zetten en laten afkoelen (maar ook dat duurt een tijdje en soms kan de thee bitter worden). Bij Tee Geschwendner kreeg ik nog een manier om ijsthee te maken die dus klaar is in een minuut of 2. Hierbij maak je een soort thee extract van de losse thee. Dat duurt net zolang als de betreffende thee moet trekken. Dus dat is normaal een minuut of 2. Maar dan met andere verhoudingen.

AANRADER: Super snelle en lekkere ijsthee (voor 1 liter)

  1. Neem zo veel losse thee als aangegeven voor 1 liter.
  2. Giet hierbij 200 ml kokend water en laat trekken (zo lang als op het etiket staat aangegeven).
  3. En dan gewoon als je zin hebt in ijsthee opgieten met ijskoud water tot een liter (en eventueel wat citroen om het frisser te maken en soms de smaak wat te versterken) en je hebt heerlijk verfrissende ijsthee. Uiteraard kun je nog extra ijsblokjes toevoegen. Ik heb het uitgeprobeerd met hun zwarte kersenthee (Wildkirsche) en het resultaat was echt heerlijk verfrissend en super simpel.

Dit recept is dus ook ideaal als je ergens heen gaat (bijvoorbeeld je werk) en je wil wel je eigen ijsthee meenemen maar niet al het gesleep. Op je werk kun je dan je concentraat aanvullen met koud water.

Vroeger ging ik ook wel vaker langs bij Demmers Teehaus. …o.a. lekker ruiken aan thee. Maar de laatste jaren niet zo lang want de kinderen wilden vaak op de kleine draaimolen op het pleintje. En dit jaar waren we vooral in het zwembad en de speeltuin te vinden (ook in Wenen was het heerlijk warm weer haha). Maar dat betekende ook dat we niet naar Hietzing (een district binnen Wenen) en dus niet bij Demmers Teehaus zijn geweest. Volgende keer beter ;-). In Wenen zijn er overigens meerdere filialen, maar ik ging meestal binnen de filiaal in Hietzing.
Adres: Hietzinger Hauptstraße 22 (Ekazent), A-1130 Wien, www.tee.at

De laatste theewinkel die ik wil noemen hier is Kusmi Tees (van oorsprong een Parijse winkel, maar in Wenen liggen er ook meerdere filialen). Wij zijn binnen geweest in het kleine filiaal in de Shopping City Süd (een mega grote, overdekte shopping center aan de rand van Wenen en echt een aanrader als je van winkelen houdt en/of het onverhoopt een keertje zou regenen). Wij hebben er dit jaar in ieder geval een geweldig snoezigst rood theepotje gekocht. Perfect voor als je in je eentje bent en zin hebt in een potje thee… En je zag het wellicht al op de foto van al mijn thee aanwinsten ik kreeg er ook nog een aantal proefzakjes bij. Ik hou van zo’n fijne service (big smile).
Adres: Wien Shopping City Süd, Ladehof 3, Galerie 119, 2334 Vösendorf, kusmitea.com

Uiteraard heb ik ook weer fijn zitten knippen. Geïnspireerd door al die fijne theewinkels, kwam daar onderstaande illustratie uit voort.
..koekje erbij?

Zin in een kopje thee?

Zo nu is het tijd om een lekker kopje thee te gaan zetten. Ik denk dat ik een kopje Midsommar thee ga maken van de Tee Geschwendner. Wat is eigenlijk jullie favoriete thee?

Liefs,
Miss Friszz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *