Kinderboekenweek 2018

Kinderboekenweek 2018

Kinderboekenweek 2018
Gisteren is de kinderboekenweek 2018 van start gegaan. Aangezien ik twee kinderen heb in de leeftijd van vijf jaar worden er in ons huis heel wat boeken voorgelezen. Uiteraard gaat mijn blogartikel voor deze week dus over kinderboeken. Lees verder voor de favoriete kinderboeken van onze kids en een aantal van mijn persoonlijke favorieten.

Top 10 van kinderboeken door onze tweeling Noa en Liam
De lijst is in willekeurige volgorde, want dat wisselt nog wel eens. Maar de boeken op deze lijst zijn nu wel al een tijdje onverminderd populair bij ons thuis.

een klein deel van de boekschatten van de tweeling
 • Mag ik meedoen? door John Kelly
  Thema van de kinderboekenweek voor dit jaar is “Kom erbij!” Dit boek hebben we nu al een tijdje in de kast staan, maar het thema is actueel en past bijzonder goed bij dit thema. Het boek gaat over een eend die graag ergens bij wil horen. Uiteindelijk start hij zijn eigen club. Het is er super gezellig en vooral iedereen mag wel bij die club. Een erg leuk boek voor de kinderen én om voor te lezen.
 • Peuzel het boekmonster door Emma Yarlett
  Dit boek vonden de kids meteen al geweldig. Het gaat over een monstertje genaamd Peuzel die zich in andere verhalen (in dit geval sprookjes) peuzelt en daar vervolgens kattenkwaad uithaalt. De kinderen kunnen het hele verhaal al mee vertellen zo vaak heb ik deze inmiddels voorgelezen. Het tweede boek over Peuzel (in dinoland) hebben we ook maar het is nog niet zo geliefd als het eerste deel. Wellicht omdat ze nog niet zo veel met dino’s hebben, wie weet…
 • Leeuw in de muis door Rachel Bright
  Deze auteur heeft ook “Laat maar los, Koala” en “twee vechtende eekhoorntjes” geschreven. Deze boeken zijn ook zeer geliefd bij ons thuis, vooral de Leeuw in de muis en Laat maar los Koala. Mooie illustraties en een pakkend verhaal met boodschap, zoals dapper zijn, nieuwe dingen proberen en samenwerken. Op de laatste pagina wordt de betreffende boodschap altijd expliciet genoemd en de kinderen herkennen veel van zichzelf in deze boeken. Wellicht dat ze deze daarom zo leuk vinden.
 • Kietel nooit een tijger door Pamela Butchart
  Dit boek gaat over een klein meisje genaamd Pietsie dat nooit stil kan zitten en erg nieuwsgierig is. Als haar juffrouw tijdens een uitstapje naar de dierentuin zegt dat ze in ieder geval nooit een tijger mag kietelen, snap je uiteraard dat ze dit wel gaat doen. Dit boek verveelt nooit om voor te lezen.
 • Ferm door Tirza van Schie
  Dit boek hebben we gekocht aangezien we zelf een jongetje hebben, dat net zoals het jongetje Ferm, hele grote ideeën en fantasie heeft, maar ook wel eens heel veel boos heeft. Ja ik weet dat dit taaltechnisch niet klopt, maar in het boek legt een haai je haarfijn uit hoe het zit. Onze zoon herkent er veel in en als hij weer zulke fases heeft, kan dit boek helpen om hem wat houvast te bieden. Want net zoals Ferm, doet onze zoon Liam nooit iets half.
 • Jip en Janneke door Annie M.G. Schmidt
  Deze klassieker blijft een topper. Dit boek lees ik nu eigenlijk vaak voor als het al erg laat is, maar de kids toch nog een verhaaltje wensen. Lekker kort en toch een verhaaltje haha. Maar we hebben ook al Pluk van de Petteflat en Otje gelezen. Ook een succes. Mij lijkt dat iedereen met kinderen toch één of meerdere boeken van deze schrijfster in de kast moet hebben.
 • De kusjeskrokodil door Jozua Douglas
  Dit is een geweldig boek voor het slapen gaan. Een jongetje gaat slapen met zijn beer maar wordt wakker gehouden door allerlei geluiden en schaduwen. Alles blijkt telkens door een beest veroorzaakt te worden en eigenlijk blijken ze uiteindelijk helemaal niet eng. Met leuke illustraties door Loes Riphagen. Het het liedje van de slaapliedjesleeuw zingen we nu vaak gewoon als een soort slaapliedje. Dat zegt denk ik genoeg hoe leuk de kinderen dit boek vinden.
 • Groene eieren met ham door Dr. Suess
  Een klassieker die ik nog had van toen ik klein was. Herkenbaar als de kinderen een keer niets nieuws willen proeven. Die van mij zijn geen slechte eters gelukkig, maar vinden het toch een erg grappig boek. Bovendien vinden ze het leuk omdat het boek in rijm geschreven is.
 • Paco door Magali le Huche
  We hebben een aantal Paco boeken in de kast staan. Het zijn geluidenboekjes maar eigenlijk meer muziekboekjes. Bij het boekje Mozart hoor je echt delen van zijn klassieke muziek, net zoals bij Vivaldi. Dit zijn boekjes die de kinderen zelf vaak pakken omdat het verhaal en de plaatjes en de muziek/geluiden makkelijk te volgen zijn.
 • Monstertuin door Amy Sparkes
  Dit boek hebben we niet in de kast staan, maar hebben we een keer uit de bibliotheek gehaald. En in die weken dat we hem thuis hadden, heel vaak moeten voorlezen. Een jongetje wordt de baas van een dierentuin voor 1 dag maar het blijkt vol met monsters te zitten. Veel tongbrekers om voor te lezen maar de kids hebben genoten. We hebben hem niet gekocht aangezien we ook al veel andere boeken hebben, maar deze mag eigenlijk ook niet op het lijstje ontbreken.

Er zijn kortom heel veel leuke kinderboeken. Vroeger kon ik zelf enorm genieten om voorgelezen te worden en nu vind ik het  (oké eerlijk toegegeven niet altijd, maar wel meestal) leuk om zelf voor te lezen. Het is een vast onderdeel van ons naar-bed-gaan-ritueel van de tweeling.

Twee van mijn favoriete schrijvers:

 • Roald Dahl
  een deel van mijn Roald Dahl collectie…

  Ik ben fan van Roald Dahl. Ik heb veel van zijn boeken meerdere malen gelezen. Een kleine greep: Mathilda, Joris en de geheimzinnige toverdrank, de GVR (het feit dat een Sophie (D)/Sofie (NL) de hoofdrol in het verhaal speelde, maakte het natuurlijk extra leuk) en de griezels. Maar mijn all-time favoriet is toch wel de reuzenkrokodil. Dat verhaal gaat over een grote gemene krokodil die met allerlei listen probeert kinderen te lokken om ze vervolgens op te kunnen peuzelen. Spoiler-alert dat lukt niet, maar ik vond dit altijd een heerlijk verhaal.

  mijn favoriete Roald Dahl boek

  Heerlijk een beetje gruwelijk, een beetje sadistisch, maar altijd met enorm veel humor. Ik heb al zijn boeken wel in de kast staan. En toegegeven ik heb ze soms op latere leeftijd ook nog een keertje gelezen.

 • Christine Nöstlinger
  Gezien mijn Oostenrijkse roots waren er als kind meerdere boeken te vinden van deze geweldige schrijfster. De meeste boeken lazen we in het Duits en helaas zijn niet alle boeken vertaald. Maar als je een beetje Duits kunt, zijn het geweldige boeken om te lezen. Wederom met veel humor en fantasie, maar het zou zo maar eens waar kunnen zijn. Mijn all-time favoriete boek van haar is: Der Liebe Herr Teufel (De lieve meneer duivel). Het gaat over een jong duiveltje dat een familie op aarde slecht moet maken, maar hij is veel te netjes, wat veel hilarische momenten oplevert. En de familie van het duiveltje is daar natuurlijk niet zo blij mee. Ik verheug mij er nu al op om deze voor te lezen (maar dan wellicht over een jaartje of twee, want hij is soms best spannend). Ik lees nu wel het boek Guter Drache, Böser Drache (lieve draak, boze draak) voor aan de kids. Dit boek gaat over een jongetje dat twee draken heeft, die niemand kan zien, maar die hem vaak helpen in lastige situaties. Het moraal is dat het soms heel leuk kan zijn om iets nieuws te proberen. Als ik trouwens een top 11 had gemaakt, zou deze ook in bovenstaande lijst staan, want ook dit boek is al heel vaak voorgelezen en wordt heel regelmatig gevraagd.

Tot slot natuurlijk nog mijn illustratie van deze week… Die is uiteraard geïnspireerd op mijn favoriete kinderboek. Maar dan natuurlijk wel een lieve, boeken verslindende variant haha. Wat vind je ervan?


Jullie nog tips voor een leuk kinderboek?
Het wordt vanaf nu weer vaker fijn leesweer (lees: buiten koud en grijs en binnen heerlijk op de bank al dan niet met een dekentje en wellicht met een lekker kopje thee). Dus hoe oud je ook bent, veel leesplezier gewenst!

Liefs,
Sophie

Eén gedachte over “Kinderboekenweek 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *