Mijn illustratieproces: fotoprops creëren

Mijn illustratieproces: fotoprops creëren

Ik dacht dat het wellicht leuk zou zijn om nog een keer iets meer te vertellen over mijn illustratieproces. Dit maal over het creëren van fotoprops. Ik ben namelijk al een tijdje bezig om mijn eigen fotoshoot voor te bereiden (iets met je gezicht wat vaker laten zien op mijn website en social media…), maar dan wel een shoot op mijn manier. Dat betekent dat ik van papier een aantal fotoprops heb gemaakt. Overigens super leuk om de scenario’s te bedenken en de daarbij behorende fotoprops te maken. Daarover hieronder meer. Nu maar hopen dat het binnenkort lukt om een paar leuke foto’s te maken van mij.

Begin van het proces
Als je naar een onderneming kijkt, wil ik altijd graag weten wie er achter een naam/merk schuil gaat. Dat vind ik namelijk bij anderen altijd erg leuk, maar zelf? Ik liep al een tijdje met het idee te spelen dat ik mezelf wat vaker op social media wilde laten zien, maar ik ben zelf mijn grootste criticus. Onderkin, geen leuke lach, een haarplukje dat gek zit… er zijn weinig foto’s van mijzelf die ik echt leuk vind. Maar goed, ik wil dus actuele foto’s om te laten zien wie de persoon achter Miss Friszz is. Dus dat betekent op de foto. En uiteraard wil ik dan niet gewoon een foto, maar een foto met een verhaal.

Uitwerking
Dat heb ik als volgt aangepakt. Allereerst heb ik scenario’s uitgewerkt. Wat zijn kernwaarden van Miss Friszz en hoe ga ik dat integreren in een foto waar ik wel centraal in blijf staan. De fotoprop moet iets toevoegen aan het verhaal dat ik wil vertellen, zonder de show te stelen zeg maar. Waar staat Miss Friszz voor en welke sfeer kun je verwachten in mijn illustraties.
Ik nam een aantal thema’s: kenmerken van mijn illustraties van papier, feest en dingen die ik nog meer leuk vind zoals bakken. Rondom elk thema ging ik brainstormen/vrij associëren. En dat leverde een aantal beelden op. Deze beelden ging ik uitwerken in mijn schetsboek, knippen uit karton (voor stevigheid) en vervolgens maken van gekleurd papier.

schets fotoprop illustratie feestmuis
de schets voor mijn feestmuis

De schets voor mijn feestmuis was niet zeer gedetailleerd. Maar is wist daardoor wel dat ik er eentje van de zijkant wilde met feestmuts. De rest volgde pas toen ik kleuren ging uitzoeken voor de muis. En dat er stippen op de feestmuts moesten komen was ook een ‘no-brainer’ haha.

Toepassing
Met en met zijn de fotoprops nu gereed om te gaan gebruiken. Een van die props is een lieve, feestelijke muis. Want ook al ben je klein, dan nog kun je een groots en bijzonder feest vieren. Toen ik echter op het instagram account van Lenneke Wispelwey een oproep zag om een foto te maken van je huisdier met haar keramiek, kon ik het niet laten om de muis in te zetten. Je kon immers een verrassing winnen, dus die kans kon ik niet laten liggen. En bovendien passen een kat en een muis toch zeker perfect bij elkaar om samen een feestje te vieren.

Ik bedacht dus het volgende verhaal…
Onze kleine feestmuis vond het wel weer eens tijd voor een feestje voor de huiskat op leeftijd. Vier het leven is immers het motto! En dat geldt net zo goed voor ons huisdier. Samen genieten is bovendien veel leuker dan alleen en rond dierendag is natuurlijk ook nog eens perfecte timing.

Uitwerking

  • De uitnodiging is verstuurd, de slingers hangen en de taart staat klaar. Vrolijk gespannen wacht ons muisje op het bezoek.
illustratie feestmuis wacht op bezoek
iets met voorvreugde 😉
  • Hey daar is onze speciale gast… Welkom!
illustratie feestmuis ontvangt bezoek
daar is het bezoek…
  • Kijk dit is de taart die ik voor je gemaakt heb.
illustratie feestmuis met taartje
TAART!
  • Wil je misschien ook een stukje? Hij ruikt lekker hè?
illustratie feestmuis biedt taart aan
joehoeeee TAART!
  • Gezellig samen genieten is veel leuker en lekkerder! Deze laatste foto is de foto die uiteindelijk als eerste op mijn instagram feed te zien was (Instagram Miss_Friszz).
illustratie feestmuis eet cake met poes
samen genieten is het leukste!

Helaas heb ik de giveaway niet gewonnen (iets met een zeer fotogenieke kat met blauwe ogen hihi), maar het was een goede testrun voor de fotoprop. En uiteraard horen er ook nog enkele bloopers bij dit artikel…  Want er waren natuurlijk ook andere foto’s, zoals:

kat verstoord fotoshoot
de ‘hoezo ik loop verkeerd door het beeld’-foto
kat verstoort fotoshoot
de ‘ik was het niet hoor’-foto

Maar het was leuk om te doen en de kat vond het ook erg gezellig (lees tussendoor lekker knuffelen met mij) en aangezien hij aan de cake mocht likken nog lekker ook, denk ik haha.

En als klap op de vuurpijl toch alvast een foto van mij met mijn lieve en gezellige feestmuis…

Miss Friszz met illustratie feestmuis
leuk stel toch?

En nu gauw op naar de daadwerkelijke fotoshoot… wish me luck ;-)!

Liefs,
Sophie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *