Vier de herfst!

Vier de herfst!

Jeetje het is al weer herfst…  Ik hou persoonlijk het meeste van de lente, maar ook de herfst heeft zijn charme. De dagen dat het alleen maar grijs en nat is en de wind om het huis jaagt, niet meegerekend. Als ik dan gewoon op de bank met een kop thee en een leuk boek zou kunnen zitten, zou ik het nog wel kunnen waarderen. Lekker knus. Maar kinderen ophalen in zulk weer: “not my favorite activity”. Deze week is het echter herfstvakantie, dus tijd om de herfst eens goed te vieren. En dit is hoe wij dat doen…

Het zonnetje scheen/schijnt deze week gelukkig vaak. Dus naar buiten gaan is deze week totaal geen straf. We zijn de herfstvakantie dan ook gestart met een heerlijke boswandeling. Dit vind ik één van de positieve kanten aan de herfst. Het geluid van de knisperende blaadjes onder je schoenen… heerlijk. En huppelend over het wandelpad gaan als de wind weer een boel blaadjes van de boom waait en deze als confetti naar beneden dwarrelen. …en uiteraard samen met de kinderen schoppen tegen de hopen bladeren die reeds gevallen zijn.

herfstwandeling familie Cobben
mijn crew!

Uiteraard zochten we samen naar paddenstoelen en zochten we mooie blaadjes én nootjes. Dit jaar hebben we al een heleboel nootjes gevonden en opgegeten. Want dat hoort er natuurlijk ook bij.

walnoten rapen
emmertjes vullen onder de walnotenboom

We vonden walnoten, beukennootjes en hazelnoten. Én een heleboel tamme kastanjes, of tamme tukkels zoals ze bij ons thuis genoemd werden.

Thuis hebben we de kastanjes vervolgens gepoft: heerlijk! Jeugdsentiment en het zelf poffen is voor mij onlosmakelijk verbonden met de herfst. Hierbij dan ook het ultieme ‘vier de herfst’-recept:

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Kerf de tamme kastanjes in bij het pluizige puntje (dan kun je ze straks het makkelijkste openen). Hou de kastanjes bij dit klusje goed vast, anders springen ze er vandoor.

  tamme kastanjes
  ingekerfde tamme tukkels
 3. Leg de kastanjes op een bakplaat en pof ze in circa 15 minuten  (als ze kleiner zijn, zou ik met 10 minuten beginnen). Ze zijn klaar als het heerlijk begint te geuren en de puntjes mooi open gaan staan.
 4. Heel even laten afkoelen en dan lekker opsmikkelen.

  gepofte tamme kastanjes
  mijn herfstige jeugdsentiment

Vorig jaar maakte ik overigens van de mooiste blaadjes die we gevonden hadden een slinger. De steeltjes knoopte ik aan een gekleurd touw, her en der nog een lintje en je hebt snel een herfstige accessoire voor in huis. Een slinger passend bij het onderwerp ‘vier de herfst’, zou ik zo zeggen.

Dit jaar hebben de kinderen ze echter zelf opgeplakt voor al hun prachtige herfstcreaties. Prima tijdsbesteding zou ik zeggen. Ik heb dit jaar een herfstillustratie gemaakt. Ook met blaadjes maar dan van papier. Met het gevoel van de herfstwandeling in gedachten…

herfst illustratie Miss Friszz
Vier de herfst!

Wat is jouw ultieme herfstactiviteit?

Liefs,
Sophie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *