Miss Friszz: startende ondernemer én moeder

Miss Friszz: startende ondernemer én moeder

Gisteren postte ik al een illustratie ter ere van Halloween op mijn Instagram account (Miss_Friszz voor als je eens wil kijken). Maar stiekem past deze illustratie ook perfect bij mijn blogthema van vandaag. Miss Friszz oftewel Sophie is namelijk startende ondernemer én moeder. En poeh wat is het combineren van ondernemerschap en moederschap soms lastig.

Moederschap
Sinds ik moeder ben, is mijn leven een stuk mooier maar ook een stuk complexer geworden. Want toen begon het ook te kriebelen dat ik eigenlijk iets anders wilde gaan doen qua werk…
Ik hou mega veel van onze tweeling. Onlangs heb ik nog een blog geschreven over het moederschap (Miss Friszz: persoonlijk). Tel je zegeningen!

tweeling Miss Friszz wandelen in de regen
wandelen in de regen… ook al is het al lang gestopt met regenen haha

Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het gemakkelijk is om een onderneming te starten en optimaal te zorgen voor mijn twee lieve schatten. Ik bewonder andere moeders die het allemaal met links lijken te doen. Werken, kinderen, clubjes en er nog steeds leuk uitzien haha. Ik vind ze net superhelden die schijnbaar alles op een rijtje hebben.
Vandaar ook mijn illustratie… Mijn superpower? “I can make cakes disappear! What is your superpower?” Haha.

Miss Friszz illustratie hippo superheld details
I can make cake disappear!

Realiteit als startende ondernemer
Ik ben zeker niet ontevreden over hoe het nu gaat, maar het is een uitdaging. Heb je net bedacht hoe je weer een aantal stappen gaat zetten voor je onderneming to be, wordt een kindje ziek, heeft school een studiedag, of is er een activiteit op school waarbij je hulp gevraagd wordt… voorbeelden te over. Het is bijna uitzonderlijk dat er een week voorbij gaat zonder dat er iets door de planning heen fietst. We merken aan de kinderen dat ze het super fijn vinden dat ik er altijd ben. En eerlijk is eerlijk: ik geniet ervan hun ontwikkeling te kunnen volgen.

boswandeling herfst walnoten
hoe leuk is dit? eerst noten zoeken in het bos
kastanjes poffen
daarna de kastanjes samen poffen… en daarna natuurlijk opsmikkelen

Maar ik wil meer, namelijk mijn eigen creatieve onderneming. Concreet betekent het dat ik overdag wanneer ze op school zijn en regelmatig in de avonduren met Miss Friszz bezig ben. En stapje voor stapje komen we er wel!

Tips?
Uiteraard heb ik wel enkele tips of adviezen :-).

  • Maak een wekelijkse to do lijst met dingen die minimaal moeten en dingen die fijn zijn als ze lukken. Dat zorgt voor spelingsruimte. De ervaring leert dat je die ruimte namelijk heel regelmatig nodig hebt.
  • Prioriteer. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk. Vorig jaar maakte ik de keuze om eerst mijn opleidingen af te ronden. Destijds betekende het dat ik minder tijd voor het daadwerkelijk illustreren had. Maar daar staat tegenover dat ik nu mijn tijd echt aan mijn illustraties kan besteden. Dat betekent ook dat ik per halfjaar doelen stel en die gemiddeld een keer per twee maanden evalueer en indien nodig bijstel.
  • Laat los wat je niet kunt beïnvloeden. Het is wat het is. Soms wil je iets heel erg graag doen maar lukt het toch niet. Bijvoorbeeld als een kind ineens ziek wordt. Of soms heb ik ook gewoonweg niet genoeg tijd. Als de kinderen thuis zijn, ben ik er voor hun. Lekker samen taart bakken of huizen bouwen van lego. En niet te vergeten soms heb je ook tijd voor jezelf nodig. Lekker kletsen en thee drinken met een vriendin, een film kijken met manlief of een fijn boek lezen. Ontspanning heb je net zo goed nodig om goed te kunnen functioneren.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Dit ligt in het verlengde van voorgaande en spreekt denk ik voor zich.
  • Bepaal wat je nu echt van belang vindt. Het idee van de party starter kit zit bijvoorbeeld al heel lang in mijn hoofd. En ik ben er af en aan dus ook al een hele tijd mee bezig. Uiteraard had ik het liever al veel eerder af. Maar ik wil ook graag een perfecte finish/hoge kwaliteit. Dus nu ben ik op zoek naar een (niet al te dure) papierboor en een precieze stapelsnijmachine. Dat vertraagt de boel nu een klein beetje en natuurlijk vind ik dat wel eens frustrerend, maar stapje voor stapje gaat het vooruit. Soms micro stapjes, maar vooruit is vooruit.

Iemand nog andere tips?

Liefs,
Sophie

Eén gedachte over “ Miss Friszz: startende ondernemer én moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *