Sinterklaas

Sinterklaas

Zoals ik laatst in mijn blog (over de combinatie van ondernemerschap en moederschap) schreef gebeuren er soms dingen die invloed hebben op het ondernemerschap. Zo ook de afgelopen twee weken. Van een oorontsteking tot een buikgriep… maar ik ben er helemaal klaar mee nu haha. Ik wilde pas een blog online zetten, als ik er ook tevreden over ben. Vandaar de afgelopen twee weken radiostilte op mijn blog. Maar ik ben terug en wel met een blog over Sinterklaas.

Sinterklaas is namelijk weer in het land… En met een tweeling van vijf jaar wordt hier nu elke avond om zes uur het sinterklaas journaal gekeken. Toen nog niet zeker was of de Sint naar Nederland kon komen, sliepen de kinderen er slecht door. En ook toen ze voor het eerst hun schoentje mochten zetten, waren ze heel erg vroeg wakker omdat ze het zo spannend vonden of ze wel de goede letter in hun schoen zouden hebben gekregen. Spoiler-alert: wij hadden een piet die wél kon lezen. Volgens mij heeft de NPO geen idee wat ze sommige kinderen aandoen met hun verhalen… ik kan mij namelijk niet voorstellen dat mijn kinderen de enigen zijn die zo reageren. De pietenplaatjes en het leesplankje waren dan wel weer een enorm succes.

blurry but perfect: onze eigen Pietjes

De tweeling is dus 5 jaar. Ik denk dan ook dat dit het eerste jaar is dat ze het verhaal zo intensief meemaken en er ook echt nog in geloven: een heerlijke leeftijd. We doen het echter wel rustig aan. Zowel qua schoen-zet-frequentie (alleen in het weekend 1 keer) als qua cadeaus en snoep. En alleen de kinderen krijgen cadeaus. Want het is een kinderfeest (en scheelt behoorlijk qua kosten). Wel gaan we komend weekend zelf kruidnoten bakken, want die traditie stamt al vanaf dat ik nog een klein Sophietje was haha. Oh en dit zijn overigens wel de lekkerste kruidnoten ever (al noemen we ze in ons huis stiekem gewoon pepernoten ;-)).

Recept Kruidnoten

Voor 1 grote schaal vol (voor 2-4 smulpapen)
Benodigde tijd: 2 uur

Ingrediënten

 • 200 gram bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • 100 gram bruine basterdsuiker
 • 2 tl speculaaskruiden
 • Snufje zout
 • ½ tl anijspoeder (wij gebruiken hiervoor “gestampte muisjes”)
 • 100 gram boter, kamertemperatuur
 • 2 el water

Bereiding

 1. Meng alle ingrediënten in een kom goed door elkaar (tot je een homogene massa hebt gekregen).
 2. Wikkel in folie en laat 2 uur opstijven in koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 160 °C (heteluchtoven) en bekleed de bakplaat met bakpapier.
 4. Vorm van het deeg kleine balletjes en leg deze met enige ruimte ertussen op de bakplaat. Als je de kruidnoten te dicht naast elkaar legt, krijg je geen kruidnoten, maar één grote.
 5. Bak de kruidnoten in circa 15 minuten. Ze blijven overigens zacht en worden pas knapperig als ze afkoelen.

Ondanks deze fijne baktraditie blijf ik persoonlijk meer een kersttype dan een sinterklaastype. Maar je beleeft het wel heel anders nu de kinderen er zo in meegaan. Lees: het wordt een stuk leuker. Ik kreeg dus spontaan zin om illustraties in sinterklaassfeer te maken. En zo gezegd zo gedaan. Dat leverde onderstaande variaties op. Welke variant vinden jullie leuker?

Pietekat…
of droomt deze kat toch over een carrière als sinterkat 😉

En of je het nu gaat vieren of niet, hele fijne dagen gewenst!

Liefs,
Sophie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *