Cadeautjes kopen met een glimlach

Cadeautjes kopen met een glimlach

Nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het kerst. Op kerstavond liggen er altijd een paar cadeautjes onder de kerstboom.  Zelf probeer ik altijd ook een paar cadeautjes in te kopen bij of gemaakt door zgn. kleinschalige Nederlandse ondernemers. Dat noem ik cadeautjes kopen met een glimlach. Hieronder een lijstje met mogelijke shoptips (voor het geval je een envelopje onder de kerstboom vindt ;-)). Het is wel een hele lap tekst geworden, dus ik zou zeggen ‘pak wat te drinken en een kerstkoekje en ga er eens lekker voor zitten’. Oh en aan het einde krijg je ook nog een cadeautje van mij. Hoe leuk is dat?!

Overigens kies ik altijd heel bewust wat en hoeveel cadeaus we kopen. Want op zich hebben we over het algemeen spullen en speelgoed genoeg. Maar iets onder de boom is natuurlijk wél leuk. Een beleving (uit eten, pretpark of een workshop) is altijd leuk, maar persoonlijk een beetje saai om uit te pakken haha. Ik hou toch ook gewoon van iets waar ik die avond nog in kan lezen (meestal een kookboek haha) of iets moois/bijzonders voor in huis leuk waar ik dagelijks van kan genieten. Daarnaast ligt er bij ons de 24e ook echt wel iets van Playmobil en Barbie voor de kids onder de boom hoor haha (soms nieuw maar soms ook gewoon tweedehands), maar dat terzijde. Hieronder dus een aantal van mijn favoriete Nederlandse ondernemers/ontwerpers (willekeurige volgorde).  

de boom (compleet met vogels, strikjes en chocolade) staat al geduldig te wachten tot op de 24e het kerstbelletje rinkelt en het kerstkindje cadeautjes heeft gebracht. De kinderen luisteren of ze het belletje misschien nu al horen. Je weet het immers maar nooit haha…

Hella Duijs (website Hella Duijs)
Ik trap af met de producten van keramiek van Hella Duijs. Ik heb inmiddels een aardige collectie haha. Het feit dat ze al haar producten vernoemd naar mensen die haar dierbaar zijn, vind ik een leuke bijkomstigheid. Zo heb ik bijvoorbeeld al een Liesje. Liesje is vernoemd naar Hella’s moeder Lysan, die liefkozend door haar vader ‘Liesje’ werd genoemd. Ik bedoel hoe leuk is dat?! Ik ben benieuwd wat ze in het nieuwe jaar gaat creëren… 

Jorine Oosterhoff (website Jorine Oosterhoff)
I love Cuniculus, of te wel ik vind de kleine konijntjes geweldig. Echte bunny-love op het eerste gezicht. Ik heb inmiddels al een kleine familie. Vooral leuk dat zo veel konijntjes er anders uitzien. Veelal unieke exemplaren. Daarnaast vind ik haar tea time serie geweldig. Ik heb al een paar keer op het punt gestaan om er eentje aan te schaffen (een mad hatter of een creamy bastard), maar heel erg, ik kon tot nu toe nog niet kiezen. Ik bedoel een potje geïnspireerd op Alice in Wonderland. Wie wil dat nou niet? Misschien moet ik eens ienemienemutten haha.

Gwennieslab (website Gwennieslab)
Gwennieslab is het label van Gwendolyn Hardam. Toen ik de puddinglamp voor het eerst spotte op instagram was ik meteen verkocht. Een origineel concept vond ik het: de LEF collectie. Persoonlijk ga ik voor de vanille framboos combinatie compleet mét frambozensaus. Net echt hihi. Of voor een schattig kerst(pudding)klokje. Een Gwennieslab Original staat zeker op mijn verlanglijstje.

Studio Hamerhaai (website Studio Hamerhaai en website Rijkswachters)
Studio Hamerhaai maakt mooie designproducten van afval (hun eigen woorden niet die van mij hihi). Toen ik voor het eerst hoorde van de Rijkswachters, was ik meteen verkocht. Grappige robotjes gemaakt van transportkisten van het Rijksmuseum. Van mijn man kreeg ik al zo’n dotje, maar eigenlijk wil hij nog wel een vriendje. Ooit hoop ik nog een Rijksmeester ernaast te kunnen zetten; een robot beschilderd door Annemiek van Duin. Overigens is beschilderd niet de goede bewoording want ze maakt er ware kunstwerkjes op zich van. Tot nu toe zijn bloemen bij mij favoriet, maar mocht ze eens een uitstapje maken naar een kunstwerk detail van Gustav Klimt, hou ik mij natuurlijk helemaal aanbevolen (tja je bent Oostenrijkse of niet haha). Maar voorlopig is het budget nog niet toereikend, dus we sparen nog maar even door. 

Guitig Groen (website Guitig Groen)
Guitig Groen, of eigenlijk mijn vriendinnetje Connie (waarmee ik nog samen naar de kleuterschool ben gegaan), maakt prachtige tassen van een mooie kwaliteit leer. Dus Guitig Groen mocht natuurlijk op deze lijst niet ontbreken. De afwerking is super en de ontwerpen zijn niet zo standaard. Als je dus nog op zoek bent naar een bijzondere, kwalitatief hoogwaardige tas, ben je bij haar zeker op het goede adres. 

Foekje Fleur (website Foekje Fleur)
De flesvazen en ook de bubble buddy van Foekje Fleur hebben een verhaal. Een verhaal over plastic afval en wat dat doet met onze wereld. Ik vind het super dat zij met haar verhaal probeert mensen bewust te maken van het effect wat wij op de aarde hebben. Daarnaast zijn het ook nog eens mooie producten. Ik hoop dat ik ooit nog een eigenaar word van één van haar mooie producten.

Celinda Versluis (website Celinda Versluis)
De producten met haar Belles Dames vind ik prachtig. Ik heb op onze keukenmuur dan ook een aantal borden van Celinda hangen. Prachtig, ik hou van de klassieke (maar zeker niet truttige) uitstraling.
Bij ‘Les Belles Dames’ werd ze geïnspireerd door oude Franse postkaarten uit het begin van de vorige eeuw, met prachtige portretten van dames op de voorkant.  Ze heeft de klassieke dames in mijn ogen perfect weten te ‘vangen’ en ze gebruikt veelal vintage (klinkt beter dan oude ;-)) servies als basis voor haar kunstwerkjes. Dat de dames ook namen hebben, vind ik wederom een leuke bijkomstigheid. Kortom ik ben fan.  

Mierpapier (website Mierpapier)
Oké ik hou dus van ontwerpen met een knipoog en dat zijn de monstertjes gemaakt van papier maché ten voeten uit. We zijn inmiddels de trotse eigenaren van twee monsters en een vlieg met venusvliegenvanger. Ik word spontaan vrolijk als ik ze zie staan.
Ik bedoel hoe schattig is deze bijvoorbeeld?

Rupert en Freddie
(foto van website Mierpapier)

Rupert en Freddie staan bij ons op de overloop. Dus telkens als ik in de ochtend de slaapkamer uitloop zie ik Rupert met zijn zo mogelijk nog schattigere knuffeltje Freddie. Ik heb over het algemeen dus geen ochtendhumeur… just saying.

Marloes De Vee (website Marloes De Vee)
De illustraties van Marloes vind ik geweldig. In het nieuwe jaar komt er een keer een blog over illustratoren die ik inspirerend vind. Spoiler-alert: deze dame staat zeker op dat lijstje. En dit jaar ligt er zelfs een print van haar met mijn naam onder de kerstboom. Whoopwhoop. In dit artikel vertegenwoordigt Marloes eigenlijk alle illustratoren. Want ook voor kunst aan de muur is het toch veel leuker om iets te hebben, wat niet al in elke huiskamer hangt? En een print is bovendien vaak heel goed betaalbaar. Dus een prima cadeautjes-tip zou ik zeggen. Overigens hoop ik ooit de trotse eigenaar van een origineel te worden, maar voor nu ben ik super blij met mijn (aanstaande :-)) print.

Tot slot… Op internet lees je vaker de quote: when you buy from a small business an actual person does a happy dance. Ik geloof heilig dat dit waar is. Dus vandaar ook de titel cadeautjes kopen met een glimlach. En bovendien krijg je dus een uniek product wat niet overal te krijgen is. Win-win zou ik zeggen. Als je dan vervolgens iets leuks gekocht hebt, pakken de meeste ondernemers de producten ook nog eens in als cadeautje. Daar moet dan natuurlijk ook nog een mooi labeltje aan. Dus hierbij ook nog een cadeautje van mij voor jou: Gift Tags als gratis download. Er zijn labels met witte, rode en groene confetti.

Laat je mij weten als je er gebruik van maakt? Dat zou ik namelijk heel erg leuk vinden.
Voor nu hele fijne feestdagen! Ik hoop dat je een gezellige tijd hebt met iedereen die je lief hebt. 

Liefs,
Sophie

Ps de in dit artikel genoemde ondernemers zijn gekozen op basis van mijn eigen ervaring/smaak en er is geen sprake van sponsoring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *