Frida als inspiratiebron

Frida als inspiratiebron

Ik dacht dat het wellicht leuk was om een aantal blogs te schrijven over kunstenaars die als inspiratiebron voor mij dienen. Ik trap af met Frida Kahlo.

Wie was Frida Kahlo?
Wikipedia noemt haar een Mexicaanse surrealistische kunstschilderes. Geboren in 1907 en gestorven op 47 jarige leeftijd (in 1954). Haar leven kende aardig wat tegenslag. Als ze 6 jaar is, wordt ze ziek en ze houdt hier een handicap aan haar been aan over. Op 18 jarige leeftijd krijgt ze ook nog eens een zwaar ongeluk. In die periode schildert ze zelfs in bed. Haar levenservaring zie je vaak ook in haar schilderijen terug.

Wat kenmerkt haar werk?
Ze heeft een boel zelfportretten geschilderd (circa 55 van de 143 schilderijen waren zelfportretten). Ze vormde daarmee haar eigen muse. Kenmerkend zijn daarbij denk ik haar kleurgebruik (vrolijke en veelal knallende kleuren), een grote bloemenkroon en de doorlopende wenkbrauwen.
Persoonlijk vind ik het feit inspirerend dat ze haar eigen muze is. Het straalt een hoge mate van zelfvertrouwen of zelfbewustzijn uit en gezien haar geschiedenis een grote mate van doorzettingsvermogen. Ze past perfect in het boek dat we laatst kochten “Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes”. Leuk boek voor kleine meisjes om te onderstrepen dat je alles kunt worden wat je maar wil. En daarnaast ben ik fan van de bloemenkronen. Stiekem zou ik er zelf ook wel eentje willen.

in het boek ook deze mooie illustratie gemaakt door Helena Morais Soares.

Ik ben uiteraard niet de enige die haar werk inspirerend vind. Op Instagram kom ik regelmatig illustraties of producten tegen geïnspireerd op Frida (meestal met de eerdergenoemde kenmerken). Leuk om iemands eigen ontwerpstijl te herkennen en nog steeds Frida erin te zien.

Mijn eerste Frida in huis was een kokeshi doll van Sketch Inc. We hebben die gekocht bij Get Hoeked. Maar ik vond dat ze nog een beetje weinig bloemen had. Dus die heb ik zelf gemaakt van papier. En die bloemenkroon heeft ze nog steeds op. Ik voeg de link toe, voor het geval je deze Kokeshi (helemaal begrijpelijk hoor haha) ook wil hebben (webshop Get Hoeked).

zo lijkt ze toch net een échte Frida!

Daarnaast word ik altijd erg vrolijk van de instagram feed van Natasha Mulder “Zoownatas”. Voor haar kleine open doosjes met een afbeelding van Frida of haar schilderijtjes vind ik tof. Maar ze maakt nog veel meer en niet alleen gebaseerd op mevrouw Kahlo. Go check it out, zou ik zeggen.

Tijdens de feestdagen won ik ook nog een toffe print met hoe kan het ook anders Frida, gemaakt door Agnes van Kunstbengel (ze maakt nog veel meer tofs, zie hiervoor haar instagram pagina). Ik bedoel zeg nou zelf, dit is toch een prachtig plaatje?

knap gemaakt hè?! De foto is trouwens afkomstig van haar Instagram account.

En tot slot nog een vermelding voor het instagram van Sweet Bestiary. Flora Panichelli maakt allerlei schattige beestjes. In de vakantieperiode heeft ze echter ook twaalf verschillende schilderijtjes gemaakt met Frida Kahlo op de voorgrond. Prachtig!

Mijn interpretatie
Maar dan nu dus Ik dacht laat ik het ook eens proberen. Maar dan uiteraard Miss Friszz stijl. Dus mét bloemenkroon… en oké vooruit ook met doorlopende wenkbrauwen haha.

Bunny Frida in de stijl zoals ik mijn portretjes maak…

Fijne donderdag! Ik heb as we speak een ziek meisje thuis… hopelijk huppelt ze snel weer vrolijk rond.

Liefs,
Sophie

Eén gedachte over “Frida als inspiratiebron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *