Folk Art: boekreview

Folk Art: boekreview

De naam Dinara Mirtalipova zei mij in eerste instantie niet zo veel. Maar toen ik de illustraties zag herkende ik ze o.a. van het magazine Flow. En ze heeft dus een boek gemaakt over (het maken van) haar illustraties. Dit boek is vorig jaar vertaald naar het Nederlands en heet Folk Art. Mocht je meer van haar werk willen zien kijk dan op haar site (www.mirdinara.com). Hieronder mijn mening ten aanzien van dit creatieve boek.

Review: Folk Art van Dinara Mirtalipova

Vormgeving
Als ik denk aan de term Folk Art, denk ik aan klassieke folklore en daarmee automatisch aan ietwat donkere matte kleuren met veel vormen uit de natuur. Als je door het boek bladert, wordt dit gevoel alleen maar versterkt. Wie vaker mijn illustraties heeft gezien, weet dat ik over het algemeen graag frisse, vrolijke kleuren gebruik (zie bijvoorbeeld mijn Instagram feed).
Wat ik fijn vind, is dat het boek begint met achtergrond over de illustrator en over de door haar gebruikte materialen. In de daarop volgende hoofdstukken worden korte instructies afgewisseld met inspirerende folk art-stijl illustraties.

Aan de slag
Dinara laat je in dit boek over haar schouder meekijken. De eerste hoofdstukken heb ik met interesse gelezen. De hoofdstukken over de verscheidene illustratiethema’s heb ik vooral doorgebladerd. Bepaalde basisvormen zie je overal terugkomen. Ik begon snel zelf al wat te schetsen (want laten we eerlijk wezen dat is natuurlijk het leukste aan een dergelijk boek). En eigenlijk kwam ik er al snel achter dat de basis helemaal niet zo moeilijk is. Het lijkt als je het totaal ziet soms best gecompliceerd, maar de losse elementen zijn voor iedere creatieveling goed te doen. Het is leuk om te merken dat met een paar elementen je toch al snel een mooi geheel krijgt (snel resultaat).

Prijs-kwaliteit verhouding
Ik vind voor een mooi creatief boek €15,- tot €25,- een prima prijs. Het boek Folk Art kost €24,95 (peildatum 24.01.2019) en bevindt zich daarmee aan de bovenkant van dit spectrum. Ik zou het dus classificeren als een relatief duur boek. Echter… er staan veel tips en trucs in als je meer wil weten over deze stijl van illustreren. Het biedt zeker duidelijke handvatten als je de folk art-stijl zelf wilt gaan toepassen of uitproberen. Bovendien is het boek mooi vormgegeven (ik hou nu eenmaal van mooie boeken). De Nederlandse variant is uitgegeven door uitgeverij Christofoor, ISBN: 9789060388419. Klik hier om direct te bestellen.

Inspiratie
Zoals eerder gezegd passen de kleuren niet echt bij mij. Het was best een uitdaging om een illustratie te maken die toch de Miss Friszz stijl ademt maar mét de elementen uit het boek. Ik vond dit wel een mooie uitdaging voor mezelf. Bovendien vond ik het wel weer eens tijd om een portret van mezelf te maken (wellicht ook nog steeds ook een beetje geïnspireerd door Frida Kahlo, zie mijn vorige blog). Dit maal dus in de stijl van het boek Folk Art, inclusief kat Striezel.

Liefs,
Sophie en een kopje van Striezel onze kat 😉

PS Voor deze review heeft uitgeverij Christofoor een exemplaar van het boek ter beschikking gesteld. De review zelf geeft echter uiteraard alleen mijn mening weer en is hierdoor niet beïnvloed.

Eén gedachte over “ Folk Art: boekreview

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *