Portret: mijn illustratie proces

Portret: mijn illustratie proces

Twee weken geleden maakte ik een zelfportret passend in de stijl van het boek Folk Art. Wellicht leuk een keer wat meer te vertellen over mijn portret stijl. Dus vandaag weer een kijkje in mijn illustratie proces.
Misschien wil je wel een portret laten maken? Of vind je het gewoon leuk om wat meer te weten te komen over mijn manier van illustreren? Wees welkom en lees dan vooral verder…

Mijn eerste portet maakte ik als verrassing voor een collega illustrator Megan Mc Nulty (haar website). Ik had van haar een mooie broche gekregen en ik wilde iets leuks terug doen.

“Megan”

Het maken van dit portret smaakte naar meer. Maar ja van wie ga je daarna een portret maken…? Ik dacht “hou het simpel en begin bij een zelfportret”. Nou haha niks van waar. Ik heb het geweten hoor… Als je zelf je grootste supporter én criticus bent, gaat zo’n proces niet gemakkelijk. Maar het leerde mij wel heel goed kijken naar lijnen en vormen.

mijn eerste zelfportret

En voor de review van het boek Folk Art vond ik het dus tijd voor een nieuw zelfportret. Het had vast iets te maken met al die artikelen die ik onlangs gelezen had over de zelfportretten van Frida. En vast ook iets met de nieuwe bril die inmiddels ook al niet meer zo nieuw was, haha.

Wat kenmerkt nu een portret illustratie in Miss Friszz stijl?

  • De basis wordt natuurlijk gevormd door een of meerdere foto’s. Ze hoeven niet mooi te zijn als ik maar de vorm van het gezicht goed kan zien, want op basis van deze foto’s bepaal ik de vorm van iemands gezicht. En dit bepaalt voor een groot deel of iemand lijkt of niet…
  • Daarna komen kenmerken zoals hoe is het kapsel, welke kleur, heeft iemand een bril, draagt iemand graag oorbellen (en zo ja welk soort) of zelfs hoeden? Maar ook welke kleur draagt iemand graag of welk patroon past echt bij die persoon (denk aan stippen, strepen, kraagjes).
  • Tot slot natuurlijk nog de vraag welke elementen kenmerkend zijn: wat maakt jou jou zeg maar. In mijn geval bijvoorbeeld papier knippen en bakken. Op basis hiervan maak ik een ruwe schets, zoek ik papier bij elkaar en ga ik knippen. Lippen, neus en ogen laat ik achterwege zodat de vormen en de elementen er krachtig uitspringen.

Mijn portretten hebben een vrolijke uitstraling, zijn meestal kleurrijk en hebben veelal ronde gladde lijnen. Uiteindelijk maak ik een scan van de illustratie waardoor je een fijne dieptewerking krijgt. Het portret voor Megan heb ik afgedrukt in polaroid-stijl.

Tot slot paste ik deze laatste versie nog een beetje aan, zodat deze op mijn eigen website geplaatst kon worden… Zo hé hallo drie keer mezelf nu is het wel goed geweest. Maar portretten maken is leuk om te doen. Ik ga de laatste versie van mijzelf dus op mijn site plaatsen. Het is toch net weer een beetje anders dan (alleen) een foto. Bovendien kun je meteen dingen erbij plaatsen die belangrijk of kenmerkend zijn voor iemand. Daarmee dus leuk voor een website, maar ook als cadeau zeer geslaagd.

En er is dus van alles mogelijk. Een basis zonder confetti…

basis zonder confetti of…

Of met confetti. En in dit geval heb ik er zelfs een meet the … variant van gemaakt. Op de … kan van alles staan zoals artist, maar ook bijvoorbeeld webshopeigenaar, leraar… Bij een dergelijke illustratie vul je de afbeelding aan met allerlei persoonlijke weetjes.

met confetti en aanvullende persoonlijke informatie

Wil je nog meer lezen over mijn manier van illustreren? Hieronder links naar verschillende soorten:

Of lijkt het je leuk om een portret te laten maken door mij? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik zou het in ieder geval heel leuk vinden om voor anderen portretjes te maken. Dus wie weet binnenkort wel voor jou!

Liefs,
Sophie

Eén gedachte over “Portret: mijn illustratie proces

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *