papieren bloem maken: review

papieren bloem maken: review

Vorige week gaf ik in mijn blog (lente komt eraan…) al aan dat ik ooit het DIY pakket papieren pioenroos van Splendith heb gekocht en uitgeprobeerd. Ik had destijds mijn moeder beloofd dat ik ze voor haar zou maken. Tot op heden was het nog maar bij één papieren bloem gebleven (shame on me). De hoogste tijd dus om daar verandering in te brengen en ik dacht waarom dan niet meteen een blog?!

Vroeger maakte ik al bloemetjes van crêpe papier. Niet natuurgetrouw maar desalniettemin al een papieren bloem. Voor de eerste verjaardag van onze tweeling hadden we van een gele elektrabuis een boog gemaakt voor op de stoel en deze had ik helemaal versierd met bloemen. Mijn vader maakte zoiets vroeger al voor ons en ik werd er altijd zo blij van dat ik deze traditie graag wilde voortzetten.
Ik had dus wel al enige bloemervaring hihi. Mijn moeder was al langer op zoek naar mooie kunstbloemen voor in de hal, maar kon er geen vinden. Ik zag ergens papieren bloemen op Instagram… ja dat was leuk! Ik kocht een boek ter inspiratie, maar had eigenlijk geen idee waar te beginnen. En zo kwamen we bij het DIY pakket…

Review: DIY pakket pioenrozen

Inhoud
Wat zit er in het DIY pakket? Het pakket zit in een A5 doosje, lief verpakt in een vloeipapiertje. Uiteraard zit er een uitleg bij in folderformaat op dikker papier, zgn. florist crêpe papier, draad, tape en zelfs een buisje lijm. Het enige wat ontbreekt is een schaar maar die heeft iedereen toch wel. Daarnaast wordt in het begin een tangetje gebruikt om een oogje te maken, maar er staat ook dat dit niet per se nodig is. Ik heb een dergelijk tangetje en heb deze dus ook gebruikt.
Klein nadeel van het kleine doosje is dat de bloemdraden dubbel gevouwen zijn dus helemaal recht krijg je ze niet meer.

Ik heb een mooie werkplek, maar hiervoor is de keukentafel toch net iets fijner. En duidelijk incl. glimmend tafelzeil ivm kleine kinderen hihi.

Handleiding/instructie
Er is duidelijk aandacht besteed aan de kwaliteit van de handleiding. De foto’s zijn duidelijk en bij elke foto staat een korte toelichting. Dat werkt erg prettig. Op de foto’s zie je overigens bij het plakken van de bloemblaadjes een lijmpistool. Op de website staat dat dit handiger werkt voor de bloemblaadjes, maar niet noodzakelijk is (in de handleiding staat het overigens niet vermeld). Ik had deze niet bij de hand en heb ook daarvoor de meegeleverde lijm gebruikt. Dat ging prima mits je tussendoor wacht tot de lijm droog is, maar dat duurt niet super lang.
Daarnaast zit er een A4-tje bij met de te knippen onderdelen en de aantallen. De mallen knip je uit en legt ze op het crêpe papier voor de maatvoering.

Tip tussendoor…
Als je het leuk vind om de bloemen te maken (en je ze dus vaker wil maken), zou ik de “malletjes” overigens op dikker papier overnemen. Doordat deze namelijk op regulier (dunner) papier staan, neemt de kwaliteit ervan per gemaakte bloem iets af. Daarnaast zou ik op de handleiding erbij schrijven hoe vaak je welke mal moet uitknippen, dan heb je alles netjes bij elkaar (en kun je het blaadje waar je al in geknipt hebt, weg doen).

Aan de slag
Nadat je gekozen hebt met welke kleur je gaat beginnen, gaat het grote knippen beginnen voor de eerste papieren bloem, in mijn geval een pioenroos. Na het knippen mag je o.a. de blaadjes gaan vormen. Wat een fijn gevoel is dat haha. Het voordeel van het florist crêpe papier is dat je het echt heel mooi bol getrokken krijgt. Ik heb ook een bloem geprobeerd met regulier crêpe papier. Hiervoor heb ik de blaadjes al geknipt in de juiste grote en vorm van de bloemblaadjes. Daarna kun je wel wat bolling toevoegen door met je duimen naar buiten te duwen. Maar het blaadje is wat slapper dan met het florist crêpe papier. Maar het eindresultaat mag er volgens mij wel zijn.

Resultaat
Op de box die ik heb gemaakt staat dat je er drie bloemen van kunt maken. Ik maakte er zelfs vier uit en een vijfde zou denk ik ook nog moeten lukken. Daarna is het geel en het groen op. Maar er is dus genoeg materiaal voor het geval er onverhoopt eentje zou mislukken. Ik heb uiteindelijk niet alleen het papier uit de box gebruikt voor de bloemblaadjes, maar ik ben meer dan tevreden. Voor de eerste bloem heb ik mij precies aan de handleiding gehouden. Achteraf vonden we (ik en mijn moeder) de bloem een beetje groot geworden. Bij de volgende bloemen heb ik de grootste mal bloemblaadjes achterwege gelaten. Voor mijn gevoel lijkt hij nu nog meer op de pioenrozen bij ons uit de tuin.


Prijs-kwaliteit verhouding
Ik heb het pakket voor drie pioenrozen gekocht voor €22,50 (peildatum 28 maart 2019). De prijs is meer dan redelijk voor de (goede kwaliteit van de) materialen en die je ervoor krijgt. Ik denk dat het mij zonder de handleiding niet zo goed gelukt was.

Inspiratie
Ik vind de bloemen zo mooi gelukt dat mijn illustratie een afbeelding is van de rozen. Dat zegt denk ik wel genoeg hoe goed ik ze gelukt vind haha. En nu ik deze bloemen heb uitgeprobeerd ben ik eerder geneigd andere soorten bloemen uit te proberen. Mijn fijne bloemenboek heb ik al weer uit de kast gehaald…

Net kunst toch?!

Komende zaterdag ga ik trouwens gezellig met mijn moeder naar Creative Life. De creatieve beurs voor en door creatieve mensen. Judith van Splendith staat er ook met een stand. Ik ga zeker even kijken voor nieuw groen en geel florist crêpe papier en misschien nog wel een fijn potlood.
Daarnaast ga ik zaterdag een workshop volgen bij Iris van Pietenkees (op basis van haar DIY kit) en bij Jamilla van Mila-Made (stempel maken). Kom maar op met nog meer nieuwe creatieve ervaringen en inspiratie!

Liefs,
Sophie

Eén gedachte over “ papieren bloem maken: review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *