Creative Block: mijn tips voor nieuwe inspiratie

Creative Block: mijn tips voor nieuwe inspiratie

Afgelopen zaterdag was ik met mijn moeder op de creative life beurs. Een creatieve beurs voor creatievelingen en door creatieve ondernemers. Dat bracht mij op het idee voor mijn blogartikel van deze week… Wat te doen bij een creative block. Je hebt zin om creatief bezig te zijn (want het ontspant toch zo), maar stress… geen inspiratie. Ik denk dat dit voor iedereen wel herkenbaar is. Hieronder mijn tips voor nieuwe inspiratie “voor als het even niet vanzelf komt”.

Creative Life
Misschien leuk om eerst nog iets te vertellen over creative life. De beurs werd gehouden in de werkspoorkathedraal in Utrecht. Niks dan liefde voor dit prachtige, stoere gebouw met heerlijk veel lichtinval. Maar haat aan de weg er naar toe want net zoals twee jaar geleden konden we het niet goed vinden haha, maar uiteindelijk waren we er toch. Ik heb gezellig met een aantal mensen gekletst en zelfs twee workshops gevolgd. De workshop van Iris van Pietenkees was trouwens GE-WEL-DIG, super leuk spontaan mens én ik heb er geloof ik een nieuwe hobby bij. Maar daarover een ander keertje meer…

Op een dergelijke beurs zie je heel veel verschillende technieken en stijlen om creatief bezig te zijn. En de inspiratie lijkt bij al die creatievelingen redelijk onuitputtelijk. Ikzelf heb er bewust voor gekozen om workshops te volgen over technieken die ik zelf nog niet eerder heb gedaan. Daardoor word ik geprikkeld om op een andere manier bezig te zijn en te denken over het product dat je gaat maken. Bovendien ben ik redelijk perfectionistisch en door een workshop vergroot ik de kans dat ik ook daadwerkelijk tevreden ben met het eindresultaat haha. Na de beurs kom ik bubbelend van de ideeën naar huis. Ideeën voor mijn eigen creatieve producten wel te verstaan en dat is fijn.

Creative block
Maar wat als er nu niet net een beurs is om naar toe te gaan… Nogmaals je hebt zin om creatief aan de slag te gaan maar waar begin je mee? Of de inspiratie wil gewoonweg even niet komen? Kortom wat te doen bij een creative block?
De letterlijke vertaling van creative block is: creatieve blokkade. Met andere woorden het is het tijdelijke onvermogen om creatief bezig te zijn door een verlies aan inspiratie. Maar waar haal je de inspiratie dan vandaan?

Zoals beloofd mijn tips om de creative block te doorbreken, of positiever gezegd waar haal je inspiratie vandaan als het even niet vanzelf gaat? Want laten we eerlijk zijn, daar heeft iedereen die creatief bezig is wel eens mee te maken.

  • Allereerst heb ik in mijn nachtkastje en mijn handtas kleine goedkope boekjes liggen. Want soms komen ideeën op ietwat onhandige momenten. Hierdoor kan ik ze snel even opschrijven met wat steekwoorden of een paar schetsen. Door dit soort boekjes blader ik, als ik even niet weet waar ik moet beginnen. Maar stel je hebt nu nog niet van dergelijke boekjes, of ze niet bij de hand?
  • Pak dan een wit vel en een potlood en teken de dingen die je ziet op de tafel, op het aanrecht of in de kast in de woonkamer. Soms is het al genoeg om gewoon met iets te beginnen en dan komt de rest vanzelf.
  • Kijk naar buiten. De natuur is een grote bron van kleuren, vormen en texturen.
  • Gebruik eens andere materialen of technieken. Het hoeft niet meteen perfect (voor mij persoonlijk dus nogal een uitdaging op zich haha), maar soms is uit je comfort zone stappen precies dat wat je net nodig had.
  • Maak een ideeënpot voor precies dit soort momenten. Schrijf op kleine briefjes bijvoorbeeld verschillende dieren (of planten, taartjes of iets anders wat je leuk vindt), emoties, kleur en/of materialen (potloden, verf, papier, etc). Haal er vervolgens één of twee briefjes uit en ga daarmee aan de slag.

Heb jij wel eens last gehad van een creative block? En wat zorgde voor nieuwe inspiratie?

Mijn illustratie voor deze week is relatief simpel en gebaseerd op inspiratie opdoen door met andere/verschillende materialen te werken… Wat is jouw lievelingsmateriaal om mee te werken?

Een fijne creatieve week gewenst. Hier komen we langzaam in de Paassfeer!

Liefs,
Sophie

Eén gedachte over “Creative Block: mijn tips voor nieuwe inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *