Madam Petit patronenboek: boekreview

Madam Petit patronenboek: boekreview

Vorige week schreef ik een blog over verschillende diy’s over Pasen (hier de rechtstreekse link naar betreffende blog). De kinderen tellen al ongeduldig af tot de Paasactiviteiten op school en thuis. Een tijdje terug ontving ik van Uitgeverij Christofoor het boek “Madam Petit Patronenboek”. Daarin zag ik enkele diy’s met betrekking tot Pasen. Dus nu een uitgelezen kans om er meteen ééntje uit te proberen. En zoals beloofd schreef ik ook meteen een review over het patronenboek.

Het boek is geschreven door Doortje Bruin en Annelijn Steenbruggen. Ze stellen dat je met dit patronenboek zelf in een handomdraai een verkleed-outfit kunt ontwerpen en maken voor elk jaarfeest. Het boek volgt het schooljaar en begint met een riddermantel voor Michaël en sluit af met een bloemenkrans voor het midzomerfeest. En, niet onbelangrijk, het zouden eenvoudige patronen zijn gebaseerd op cirkels en rechthoeken die makkelijk op maat gemaakt kunnen worden.

Review: patronenboek Madam Petit

stoere voorkant

Vormgeving
Het boek begint met een toelichting over de te gebruiken stoffen en het samenstellen van een naaimandje en timmerkist. En vervolgens uiteraard de nodige naaitips. Want voor de meeste patronen is een naaimachine echt wel noodzakelijk. Het is boek bestaat verder uit 10 themahoofdstukken. De foto’s bij de instructies zijn helder en duidelijk, zodat je ook weet hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien. De schrijfsters hebben veel zorg besteed aan het uitschrijven van de patronen. Er zitten geen patroonbladen bij, maar overal staan wel heldere tekeningen. Een soort grote envelop achterin was wellicht nog handig geweest voor het opbergen van de reeds gebruikte patronen. En doordat alle hoofdstukken dezelfde kleur hebben, is het gebruik van een leesteken handig.

Aan de slag
Zoals gezegd heb ik gekozen om een patroon uit te proberen met betrekking tot Pasen. In dit hoofdstuk uit het patronenboek staan de instructies voor een hazenkroon en een picknickkleed. Ik koos voor de hazenkroon. Het is geen moeilijk patroon. Dat geldt overigens voor de meeste patronen uit het boek (een echt pluspunt).

de kleurkeuze van onze dochter Noa

Ik had helaas geen lange lappen vilt voor het hoofdband, maar wel nog een zachte katoenen band. Ook was mijn vilt al redelijk stevig dus ik heb van de buitenoren maar twee stuks geknipt i.p.v. vier. Als ik hem nog eens zou maken dan zou ik er wel vier knippen en dan het hoofdband tussenin vastzetten. En het binnenoor maar op één vastzetten. Dan is het voor en achter netjes afgewerkt. Maar voor nu was Noa al helemaal in haar nopjes. Ze mocht ook zelf de kleuren uitkiezen dus vandaar de grijze oortjes.

het liefste wilde ze nog bloemen op de band
dus wie weet voegen we die binnenkort nog toe hihi.

Al met al was de instructie van het patroon prima te volgen.
Het patronenboek kan trouwens een leuke aanvulling zijn op de Jaarfeest boeken van Lisa Wade en Daan Rot. Over hun boek over jaarfeesten in de lente en de zomer schreef ik al eerder een review (klik hier voor de review van “het hele jaarfeesten: in lente en zomer”).
Maar met een beetje fantasie zijn de patronen uit het boek ook makkelijk aan te passen aan andere (feest)thema’s. Concreet bijvoorbeeld in het geval van de hazenkroon naar een kattenkroon. En in plaats van een konijnenwipstaart kun je natuurlijk een kattenstaart maken die je aan een stuk elastiek vast maakt. Dat maakt het boek leuk en niet alleen geschikt voor de jaarfeesten.

Prijs-kwaliteit verhouding
Mijn kinderen (nu bijna 6) verkleden zich niet zo vaak. En op hun school (en ook thuis) worden de jaarfeesten niet allemaal gevierd.
De goede kwaliteit van de foto’s en de instructies én doordat het boek breder inzetbaar is, maken het ondanks voorgaande toch een fijn boek om in de kast te hebben staan (en te gebruiken). Ik zag namelijk ook de glunderende gezichtjes toen ze de oren mochten uitproberen. Dus wie weet probeer ik binnenkort nog een ander patroon uit. Noa wilde in ieder geval graag de bloemenkrans haha.
Het Madam Petit Patronenboek is o.a. te koop via uitgeverij Christofoor en kost €19,95 (peildatum 17.04.2019), ISBN: 9789060388594. Klik hier om direct te bestellen.

De illustratie
De illustratie voor deze boekreview heeft uiteraard betrekking op Pasen. Mijn kleine egel helpt de Paashaas dit jaar met uitdelen van de paaseieren. De eieren heeft hij eerst met liefde geverfd. Maar een echte Paashaas heeft natuurlijk ook mooie lange oren én een schattige wipstaart. Soms zitten alleen zijn stekels een beetje in de weg, maar dat mag de pret niet drukken…

is ’t geen schatje?!

Liefs,
Sophie

PS Voor deze review heeft uitgeverij Christofoor een exemplaar van het boek ter beschikking gesteld. De review zelf geeft echter uiteraard mijn mening weer en is hierdoor niet beïnvloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *