Het Papercutboek: boekreview

Het Papercutboek: boekreview

Vandaag is onze tweeling op schoolreisje. Er werd al een week of twee (direct na hun verjaardag) afgeteld tot deze grote dag. Met een bus gaat het naar een grote speeltuin. Ze vinden heel heel spannend om zonder mij te gaan, maar ik weet zeker dat ze een hele leuke dag zullen hebben. En deze mama verheugt zich al op een fijn dagje zonder gehaast haha. Ik denk dat ik straks ook even rustig ga zitten lezen. Of misschien ga ik wel heel zen papier snijden, want ik kreeg onlangs Het Papercutboek binnen. Ik heb het boek gelezen en ik heb uiteraard ook wat dingen uitgeprobeerd. Hoog tijd dus voor een review.

Ik volg Geertje Aalders overigens al een tijd via Instagram. Ik ben vooral fan van haar prachtige kleurrijke insecten en bloemen waarbij je je afvraagt hoe ze die nu in hemelsnaam heeft gemaakt. Ik was dus uitermate benieuwd naar de inhoud van haar boek.

Review: Het Papercutboek

Een prachtige cover!

Vormgeving
De kaft van het Papercutboek staat vol met papiersnijkunst. Het is een drukke gedetailleerde cover, maar doordat er maar twee kleuren zijn gebruikt oogt het toch rustig. En het staat vol met bloemen en insecten, dus dat beloofd wat!
Het boek is opgebouwd uit 11 hoofdstukken en knipvellen. Eigenlijk zijn het 12 hoofdstukken, maar het eerste is het voorwoord dus die telt niet echt in mijn ogen… Al lees ik het voorwoord overigens wel altijd. Altijd leuk om te lezen hoe gepassioneerd iemand is en hoe het allemaal begon!
Na een hoofdstuk over materialen en één met snijoefeningen begint het ‘grotere werk’. De moeilijkheidsgraad neemt gaandeweg toe. Het is daardoor soort van organisch weergegeven en dat leest heel prettig.

De inhoudsopgave.
En zie je de pagina 68 en 108? Die bloemen! Prachtig!

Voordat ik begon met het snijden van het papier, heb ik het boek eerst helemaal gelezen. In het begin zijn het meer concrete dingen om te maken zoals een bladwijzer of een kaart. Overigens vond ik hoofdstuk 8 waarbij je een hond uitsnijdt voor een pop-up kaart niet echt bij het boek passen qua stijl en qua moeilijkheidsgraad, maar dat terzijde. De laatste hoofdstukken zijn meer illustraties op zich.

een close-up van enkele prachtige bloemen!

Wat mij verder opvalt is dat er tussendoor inspirerende “flat-lays” zijn opgenomen in het boek (zoals hierboven). In het boek wordt helaas nergens een dergelijke bloem of insect gemaakt. Nu is het natuurlijk zo dat als je eenmaal vaker papier gesneden hebt, je hier meer gevoel en handigheid in krijgt. Oefening baart nu eenmaal kunst. In het boek vertelt Geertje Aalders ook dat voordat je een ontwerp maakt, je allerlei informatie over het betreffende onderwerp verzamelt. Maar leg je nu eerder een donkere kleur papier boven of onderop. Wat doet dat met je ontwerp? Voor mijn gevoel misten er nog enkele stapjes in het boek om uiteindelijk ook een gekleurde, gelaagde bloem of insect te kunnen maken zoals die in het boek wel meerdere malen zijn opgenomen ter inspiratie. Dat vond ik persoonlijk wel jammer, maar nogmaals uiteindelijk leer je natuurlijk door het gewoon vaak te doen.

Aan de slag
Het Papercutboek is eigenlijk één groot doeboek dat je van begin tot einde doorneemt. Het hoofdstuk over de quotes vind ik leuk. Een paar jaar geleden heb ik overigens een workshop bij Loes van Oosten gevolgd. Ik maakte destijds een quote als cadeau voor mijn man die graag fotografeert. Hij hangt nu nog steeds bij ons op de overloop. En als eerste echte papiersnijwerk ben ik zeker niet ontevreden over het resultaat.

Een quote met een knipoog…

De tips die Geertje Aalders geeft in de hoofdstukken, zijn goede en handige tips: vooral dat je het mesje regelmatig moet vervangen en dat wanneer een stukje toch nog vast zit, je vooral niet moet trekken, maar nog een keer moet snijden. Het maken van een kijkdoos (meerder lagen papier achter elkaar) heb ik na het lezen van het boek op mijn creatieve bucket list gezet en ga ik zeker nog eens uitproberen. Uiteraard met een feestthema… binnenkort maar eerst eens fijn schetsen…

Prijs-kwaliteit verhouding
Het boek stelt dat het vol staat met duidelijke stap-voor-stap handleidingen, tips en trucs en heel veel inspiratie en originele projecten inclusief overtreksjablonen. Een boek geschikt voor beginners en gevorderden. Deze informatie klopt absoluut. Ondanks dat ik iets meer had verwacht ten aanzien van de gelaagde bloemen en insecten, is dit boek een fijn en inspirerend handboek als je meer wil leren over de techniek achter de papierknipkunst.
Het Papercutboek van Geertje Aalders is o.a. te koop via Kosmos Uitgevers en kost €17,50 (peildatum 20.06.2019), ISBN: 9789043920810. Klik hier om direct te bestellen.

De illustratie
Ik kon het niet laten om toch zelf zo’n gelaagde bloem te proberen. Naast verschillende kleuren papier gebruikte ik ook potlood voor wat extra diepte, maar lang niet zo veel als ik normaal gebruik. Ik koos een Echinacea Purpurea, of te wel een rode zonnehoed. Deze bloemen staan namelijk bij ons in de tuin. De eerste knoppen zijn nu zichtbaar en binnenkort staan er prachtige donkerroze bloemen.

Ik begon uiteraard met een studie. Want alleen door goed te kijken kun je de vorm en bijzonderheden zien. Ik gebruikte eigen foto’s van vorig jaar en een boek met bloemafbeeldingen als referentiekader. Dan bepalen welke details je wel of niet wil laten terugkomen en vervolgens maakte ik een definitieve schets.

En van de schets door naar het eindresultaat… Ik knipte de grote vormen met een schaar en met een mesje heb ik de openingen gesneden. Vervolgens heb ik alles gelijmd. Ik ben eigenlijk zeer tevreden met het eindresultaat. De volgende keer denk ik dat ik nog een donkergroen toevoeg en deze laat doorkomen tussen de bloemblad-aanzetten. Dan komt er, denk ik, nog meer diepte in het geheel. Maar nogmaals voor een eerste gelaagde bloem ben ik meer dan tevreden.

Mijn Echinacea Purpurea oftewel
de rode zonnehoed

Liefs,
Sophie

PS Voor deze review heeft Kosmos Uitgevers een exemplaar van het boek ter beschikking gesteld. De review zelf geeft echter uiteraard mijn mening weer en is hierdoor niet beïnvloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *