even nieuwe viltbloemen halen…

even nieuwe viltbloemen halen…

Ik was vandaag even naar de markt nieuwe viltbloemen halen… Haha nee dat klopt natuurlijk niet. Ik vertelde al eens dat wij geen echte bloemen kunnen hebben vanwege onze oude, lieve, ietwat seniele maar nog steeds ondeugende kat. Daarnaast vind ik het jammer dat bloemen in een vaas maar een beperkte houdbaarheid hebben. Ik maakte dus al een prachtige bos papieren pioenrozen (hier de directe link naar de betreffende blogpagina).

Daarnaast volg ik Daphne van de Viltbloemist al een tijdje op Instagram (Instagram Account Viltbloemist) maar geen idee hoe ik zelf van die mooie viltbloemen zou kunnen maken. Ik vind het namelijk extra leuk als ik dan mijn bloemen zelf heb gemaakt. Ik keek al eens rond op Pinterest (en daar zijn een boel patroontjes te vinden), maar wist toch nooit echt goed hoe te beginnen. Tijdens Creative Life afgelopen maart nam ik dus een zgn. bloem box voor een klaproos / anemoontje mee. Om eerlijk te zijn niet echt goedkoop, althans ik vind €29,50 voor een diy kit wel aan de prijzige kant. Maar mijn nieuwsgierigheid won.

De Bloem Box klaproos van de Viltbloemist: review

Wat zit er allemaal in deze bloem box?
Nou eigenlijk best een boel. Zes lapjes 100% natuurlijk wolvilt en vilten bolletjes voor de kern. Draad voor de stelen en natuurlijk het patroon. Wat ontbreekt nog? Een goede schaar, tang om het draad te knippen, een lijmpistool (ik heb gemerkt dat dit echt wel beter werkt dan gewone hobby lijm) en wol voor de stelen. De eerste drie dingen kan ik mij nog wel goed voorstellen (of je hebt t al of het is niet zo eenvoudig in een doosje te stoppen), maar geen wol vond ik wel een dingetje. Ik ben naar een wolwinkel geweest en heb echt wel moeten zoeken naar kleuren die er mooi bij pasten. Uiteindelijk wel tevreden met mijn wolletjes maar ik kon dus niet zo maar meteen beginnen met de box. Dat was jammer.

Handleiding/instructie
Er zit een handleiding en een patronenblad voor de viltbloemen in de bloem box. Beiden geprint op een standaard A4’tje. De handleiding is dubbelzijdig geprint met kleurenfoto’s en toelichting. De uitleg is prima te volgen. De mallen heb ik overgetrokken op dikker papier en heb die uitgeknipt. Dat is vooral fijn als je meerdere bloemen wil maken. De mallen knip je uit en legt ze op het vilt voor de maatvoering. Er vielen mij wel twee dingen op.

  • In het begin staat dat je voor een bloemonderdeel een strook van 15 cm moet knippen. Op het patroonblad staat echter 20 cm. En mijn ervaring is dat je voor de kleine meegeleverde viltbolletjes aan 10 cm voldoende hebt (dan kon het strookje er precies 2 keer omheen).
  • In de handleiding staat verder dat je een ijzerdraadje van 15 cm knipt en dubbel vouwt voor het steeltje. Dit vond ik wel erg kort voor een regulier vaasje. Dus die heb ik uiteraard langer gemaakt.

Tip tussendoor…
Mocht je een vaasje zoeken voor je viltbloemen, gaf Daphne mij de tip om een vaas te zoeken met een niet al te brede opening van boven. Dit komt omdat de steeltjes natuurlijk niet zo dik zijn. Dat vond ik wel een goede tip omdat de viltbloemen in de juiste vaas mooier uitkomen. Ik heb het zelf uiteindelijk met mijn bosje uitgeprobeerd en de tip m.b.t. de vaas klopt echt. Ik heb gelukkig een prachtvaas gevonden!

Aan de slag
Nadat ik wol had gekocht voor de stelen van mijn viltbloemen, kon ik echt aan de slag. Bovendien had ik destijds geholpen om een naam voor de nieuwsbrief van Daphne te verzinnen en deze bofbips won daardoor shoptegoed. Altijd fijn en in overleg met Daphne kocht ik extra vilt, viltbolletjes én een bloem box madeliefjes. Ik had namelijk in haar shop bij de korenbloemen een foto gezien van een boeket waar ik instant verliefd op ben geworden. Dit boeket herinnert mij namelijk aan een soort Oostenrijks veldboeket.

Desbetreffende foto van de site van de Viltbloemist

Inclusief de mooie klaprozen en aangevuld met korenbloemen, madeliefjes en wat groen. Met wat hulp van Daphne had ik een tijdje later alles in huis om mij te wagen aan mijn eigen variant op deze bos bloemen. En ik kan je zeggen het maken van viltbloemen is leuk! Het hebben van een fijne scherpe schaar en een lijmpistool helpt natuurlijk wel, maar het is een hele fijne ontspannen bezigheid. En het maken van (deze) bloemen blijkt nog helemaal niet moeilijk als dat het in eerste instante lijkt.

Resultaat

mijn boeket in een fijne vaas van Fenna Oosterhoff

In de bloem box zitten 8 viltbolletjes, dus je kunt er 8 viltbloemen mee maken. Maar als je netjes knipt kun je uit de lapjes vilt zelfs meer bloemen halen (of stel je hebt je een keertje verknipt, is dat ook niet meteen een ramp). Om deze bos (klaprozen, overige bloemetjes en groen) te maken heb ik uiteraard wat wolvilt en bolletjes extra besteld.

Prijs-kwaliteit verhouding
Zoals gesteld vond ik het voor een diy pakket aan de prijzige kant. En als je geen groen wol in huis hebt, moet je die eerst nog regelen…
Concreet betekent dit dat als je bijvoorbeeld maar 1 bloemetje ergens voor nodig hebt, ik ervoor zou kiezen om deze kant en klaar bij Daphne te kopen. Echter het feit dat je 8 kleine klaprozen en anemonen uit deze box kunt maken, maakt de box dan in verhouding weer goedkoop. Want doordat de bloemen relatief tijdsintensief zijn, zijn ook losse bloemen niet goedkoop. Met een bloemetje (klaproos of korenbloem) ben je toch al gauw drie kwartier bezig. Maar leuk is het wel!
Ik ben in ieder geval blij dat ik destijds toch de bloem box gekocht heb. Binnenkort ook maar eens de anemoontjes uitproberen…
Je kunt de bloem box en meer uiteraard kopen via www.viltbloemist.nl.

Inspiratie
Ik kon natuurlijk niet anders dan betreffende bos gebruiken voor mijn illustratie.

De illustratie is overigens maar 3 bij 3,5 cm. Bewijsmateriaal bijgevoegd haha…

De illustratie is ongeveer even groot als een kleine kopspeld!

Vond je deze review nuttig? Of is er een ander diy pakket waar je graag een review van zou willen hebben? Laat het mij dan weten door een reactie achter te laten op dit blog.

Liefs,
Sophie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *