Zwemles: survival tips

Zwemles: survival tips

Dit keer weer eens een persoonlijk getinte blog… Onze tweeling zit op zwemles. Sinds medio april… vorig jaar… Op dit moment volgen ze een zwemzomercursus. Dit komt neer op twee weken lang elke dag 45-60 minuten zwemles. En we hopen dat ze aan het einde van de twee weken op mogen voor hun zwemdiploma A. Maar goed we zullen zien. Ik heb inmiddels dus wel een paar survival tips als je kind op zwemles gaat/zit haha.

Tip 1: zoek een zwembad dat bij je kind past. Ik rij nu ietsje verder maar ze leren zwemmen in een relatief klein bad met maximaal 6 kindjes en 2 meesters/juffen. Mijn kinderen vinden nieuwe dingen erg spannend en op deze manier is er veel directe begeleiding mogelijk. Een fixed prijs kan dan ook voordelig zijn, maar dat hebben wij helaas niet haha.

Tip 2: blijf rustig ademhalen en bewaar je geduld. Adem in… adem uit… adem in… en adem uit (you get the picture right?!). Elk kind leert echt op zijn eigen tempo, dat geldt dus ook voor het zwemmen. Helaas heeft mijn man een chloorallergie dus dat betekent dat ik elke week met de kids naar zwemles ga. De eerste drie-vier maanden was dat op de vrijdagochtend, maar toen gingen ze naar kleutergroep 2 en gingen ze op vrijdagochtend ook naar school.

Concreet betekent dat dus al een jaar nagenoeg elke zaterdagmiddag zwemles. Zeg maar dag tegen je zaterdag. Want ze moeten om 12 uur eten ander ligt de lunch te zwaar op de maag. Om 14 uur begint de zwemles. Douchen kan op de zwemlocatie niet. Dus rond 15 uur zijn we thuis en kunnen de kleren weer uit en gaan ze onder de douche… Zoals ik zei “dag zaterdag” haha. Ik verheug me dus al op de periode dat de zwemlessen gedaan zijn en het kost soms best moeite om geduldig te blijven. Mijn geduld wordt in ieder geval aardig op de proef gesteld. Maar opwinden heeft geen zin, want het gaat zo snel als dat het snel gaat…

Tip 3: ga als het even kan tussendoor ook zelf zwemmen met je kids. Wij oefenden bijvoorbeeld gezicht in / onder water en ogen open. Gezellig tijdens het spelen: kijk eens onder water hoeveel vingers ik opsteek. Onze kinderen vonden het heel leuk en ze krijgen wat meer zelfvertrouwen. Ook als je niet naar een zwembad gaat, kun je spelenderwijs oefenen. Doe bijvoorbeeld een wedstrijdje wie het langste de adem kan inhouden.

Maar tip 2 is denk ik wel de allerbelangrijkste haha. Om je heen hoor je vooral verhalen hoe snel sommige kinderen wel niet zijn. Gemiddeld doen kinderen er schijnbaar een jaar over als ze één keer per week zwemles krijgen. En sommigen zijn sneller, sommigen dus niet zo snel. Ik acht onze kansen in ieder geval goed dat één van de twee tenminste het A zwemdiploma gaat halen en wie weet verbazen ze ons en halen ze t beiden. Deze mama is heel geduldig maar duimt zich tegelijkertijd natuurlijk te ongans haha.

Aangezien deze eerste twee vakantieweken dus helemaal in het teken staan van zwemmen en zwemles, heb ik niet één maar twee illustraties gemaakt. Onlangs kocht ik een palet kwalitatief goede waterverf. Super ontspannend om te doen. Vroeger op school heb ik ooit eens aquarel les gehad. Het hele vel papier moest nat gemaakt worden en dan met verf erop. Dat was toen niet mijn ding. Maar dat je er ook hele concrete dingen mee kunt schilderen, was nieuw voor mij. En leuk dat dit is. Super ontspannend en leuk. En het type verf past bovendien natuurlijk super bij het zwemles waterthema…

“zomerduik”

De eerste illustratie is een heel realistische en maakte ik met waterverf, gekleurd papier en potlood. Ik vind het leuk om een beetje te experimenteren met de verf en wat ik er allemaal mee zou kunnen.
Maar mijn Miss Friszz-brein maakt van een titel als “zomerduik” altijd weer iets aparts, namelijk:

“klaar voor mijn zomerduik”

Deze kat kan namelijk nog niet zwemmen, maar wil ooit ook graag zoals de dame uit de vorige illustratie leren zwemmen. Maar ze wil niet dat haar kopje nat wordt (dus een fijn badmutsje op), ze wil niet kopje ondergaan (dus een fijne, grote, ROZE zwemband om) én ze wil eigenlijk niet alleen (dus haar gele badeend moet er ook aan geloven haha). Je snapt dat ik dit snoesje natuurlijk ook moest gaan knippen. Wederom een combinatie van waterverf, gekleurd papier en potloden. Het gezichtje tekende ik met een fineliner.

Jij ervaring of aanvullende tips ten aanzien van zwemles? En vind je illustratie 1 of 2 leuker? Wij duimen hier in ieder geval nog even flink door…

Oh en nog even iets anders… Ik pakte het bloggen serieus weer op op 8 juli 2018. Ik trapte af met een boekreview van het boek Limonade. En dit is al weer mijn 42e blog. Op naar nog een fijn blogjaar. Is er iets waar je nog graag (meer) over zou willen lezen?

Liefs,
Sophie

Eén gedachte over “Zwemles: survival tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *