“Wat maak jij ervan?” Boekreview

“Wat maak jij ervan?” Boekreview

Jij ook zo een fijne vakantie achter de rug? Of heb je het nog te goed? Ik heb samen met de tweeling genoten van zes weken vakantie. De eerste twee weken was de zomer zwemcursus m.a.w. 14 dagen lang dagelijks zwemles (als je meer wil lezen over onze ervaringen met zwemlessen… lees dan mijn blog met zwemles survival tips). En daarna hebben we genoten van het samen zijn. Het was heerlijk en ondanks dat we het allemaal jammer vonden dat het voorbij was, heb ik ook weer zin om het bloggen op te pakken. Ik trap af met een boekreview van het boek “Wat maak jij ervan?” van Karin Luttenberg.

Review: Wat maak jij ervan?

“Dit boek staat barstensvol unieke en inspirerende opdrachten en teksten om je in een creatieve flow te krijgen. Teken, schrijf, knip, plak, handletter, gebruik veel kleur of juist weinig. Karin Luttenberg helpt je op weg om alles uit je creatieve brein te halen.” Zo wordt het boek op de achterkant samengevat. Het boek staat vol allerlei tekenopdrachten. Karin Luttenberg is grafisch vormgever, ontwerper en eigenaar van paperfuel.nl. Ze werd vooral bekend door haar boeken over handlettering. De voorkant van het boek past goed bij haar stijl. De letters springen als het ware van de cover. Maar in dit boek staat handlettering niet centraal.

Vormgeving
Het boek heeft een korte introductie en dan beginnen de opdrachten. De opdrachten zijn zeer divers. Ze zijn echter wel allemaal tof vorm gegeven. Soms staat er een illustratie bij om je op weg te helpen soms is het gewoon een vraag, maar er is duidelijk aandacht besteed aan elk detail. Af en toe wordt je uitgedaagd tot handletteren, maar het zijn vooral tekenopdrachten.

Aan de slag
Genoeg gekletst. Tijd om lekker aan de slag te gaan in “Wat maak jij ervan?” Want het is een echt doeboek. En een review snijdt toch alleen maar hout, als je een aantal opdrachten hebt uitgevoerd.

De eerste vraag/opdracht in het boek…

Het merendeel van de opdrachten is zeer toegankelijk en praktisch. Zoals hoe je ontbijt eruit zag. Maar soms ook erg abstract, zoals de opdracht “zo werkt mijn brein…”. De opdrachten zijn veelal erg leuk om te doen en soms prikkelt het dus ook om er even over na te denken.
Ik merkte helaas al snel dat mijn fineliner van de Hema op de volgende pagina nog te zien was.

Kleine aanvulling van Karin Luttenberg:
Ze gaf mij de tip dat deze fineliners geen goede inkt hebben. Ze raadt de fineliners van o.a. Edding en Micron aan, omdat deze pigment inkt hebben.
Uiteraard ook even getest en de inkt drukt inderdaad niet door of veel minder. Dus goede tip zou ik zeggen!

Daarnaast merkte ik als ik een illustratie inkleurde met potlood, dan gaf de opdracht op de volgende pagina bijvoorbeeld, weer af op de schone pagina ernaast. Dat vind ik persoonlijk jammer.

Op de rechterkant kun je zien dat de linkerpagina heeft afgegeven.
In het echt zie je het nog wat duidelijker.

In mijn ogen is het papier ook niet zo geschikt om met aardappels te gaan stempelen. Deze opdracht past in mijn ogen overigens niet zo goed bij de rest van de type opdrachten. Dat geldt ook voor het maken van een alfabet van echte lucifers.
Soms zijn het simpele opdrachten (teken het blad vol met pijltjes) en soms wat lastigere qua gevraagde tekenvaardigheden (hoe zag je ontbijt eruit), maar hiervoor geldt oefening baart kunst. Het is uiteraard toch vaak een kwestie van gewoon beginnen en doen. Overigens is er geen opbouw qua moeilijkheidsgraad of mate van abstractie. Dus je zou ook kriskras door het boek opdrachten kunnen maken.

Een super leuke opdracht vond ik dit.

Prijs-kwaliteit verhouding
Een tijdje geleden schreef ik een blog over wat ik doe als ik even geen inspiratie heb (lees hier mijn tips voor nieuwe inspiratie). Ik geef daarin o.a. de volgende tip: maak een ideeënpot voor als je even geen inspiratie hebt. Eigenlijk is dit boek één grote (192 pagina’s) gevulde ideeënpot. Mocht je dus vaker geen inspiratie hebben, of het gewoon fijn vinden om een onderwerp te krijgen en daarmee aan de slag te gaan, is dit zeker een fijn boek. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Wil je liever verven of met markers aan de slag, dan zou ik een schetsboek met dikker papier adviseren om de opdrachten in te maken.
Het boek “Wat maak jij ervan?” van Karin Luttenberg is o.a. te koop via Kosmos Uitgevers en kost €14,50 (peildatum 22.08.2019), ISBN: 9789043921473. Klik hier om direct te bestellen.

De illustratie
Het hele boek bestaat, als je alle opdrachten hebt gedaan, uit allerlei grote en kleinere illustraties. Ik werd echter geïnspireerd door de opdracht waarbij je een letter (cijfer, vorm etc) maakt door er een patroon omheen te maken. Zie hieronder de opdracht op de rechterpagina…

Twee leuke opdrachten!

Tof effect toch?! Dus ik ging blaadjes knippen… heel veel blaadjes knippen…
En dit werd het resultaat.

De papieren variant, inclusief lieveheersbeestjes!

Ben jij eigenlijk voorstander van dit soort doeboeken om je creatieve flow op gang te brengen en/of te houden? Of doe jij dat op een andere manier?

Liefs,
Sophie

PS Voor deze review heeft Kosmos Uitgevers een exemplaar van het boek ter beschikking gesteld. De review zelf geeft echter uiteraard mijn mening weer en is hierdoor niet beïnvloed.

Reageren is niet mogelijk.