Bullet journal, iets voor mij?

Bullet journal, iets voor mij?

Al een tijdje zag ik op social media de meest mooie bullet journals voorbij komen. Vaak hele agenda’s maar ook mooi vormgegeven lijstjes. Wellicht lees je dit en denk je “Bullet journal, huh?” Als je op Google “definitie bullet journal” typt, is het antwoord dat het een agenda, dagboek en to do-lijst in één is. Een analoog (pen en papier) middel om afspraken, taken en ideeën te ordenen.

Aangezien ik wel van de to do lijstjes (ik noem ze afvinklijstjes) ben, keek ik al een tijdje naar een manier om die te ordenen. Zodoende kwam ik ook terecht bij bullet journals. Wat ik echter niet wil is mijn hele agenda erin zetten (want ik heb een fijne agenda en bovendien vind ik het telkens moeten tekenen van mijn agenda een beetje zonde van mijn tijd). Maar een boek voor mijn lijstjes leek mij wel wat. Ik kocht dus een goedkoop exemplaar bij de Hema voor ongeveer €5,-. Met een stevige kaft, een leuk luiaard printje ontworpen door Iris van PIETenKEES op de kaft en 160 pagina’s van 90 grams papier (net iets dikker dan standaard printpapier) . Op de pagina’s staan de typische bullet journal puntjes waardoor het tekenen van tabellen e.d. vergemakkelijkt wordt.

Het moge duidelijk zijn dat ik in mijn bullet journal geen agenda per week ging en ga maken. Een soort maand of kwartaal planning voor Miss Friszz kan ik mij dan wel weer voorstellen. Maar ik begon met het tekenen van een boekenkast. Want ik mag dan al heel wat kookboeken hebben, er zijn altijd nieuwe die ik nog wil lezen en/of kopen. Wat ik meteen al merkte, was dat het leuk was om een lijstje eens anders vorm te geven. Je kunt het zo creatief maken als je zelf wil. Een combinatie tussen tekenen / creatief bezig zijn en lijstjes maken, dat klinkt als muziek in mijn oren haha.

Op mijn Pinterest account heb ik een bord aangemaakt over bullet journaling. Als je op Pinterest kijkt, zie je al snel dat je eigenlijk alle denkbare lijstjes wel in je bullet journal kunt zetten. Ik zet een paar ideetjes op een rij, maar de mogelijkheden zijn eindeloos:

 • week-, maand-, kwartaal en jaarplanningen
 • zgn. mood-trackers (hoe voel je je)
 • films of series die je kijkt, of wil kijken
 • als je wil afvallen, of een bepaald aantal stappen per dag wil maken
 • allerlei bucket lists (creative, travel, try before you die, seasonal)
 • geteste thee, koffie, chocolade
 • cadeau wensen
 • Savings tracker (hoe veel heb je al gespaard voor een bepaald doel)
Een aantal van mijn favoriete quotes.

Eigenlijk kun je dus overal wel een lijstje van maken en dat werkt voor een echte lijstjesmaker best verslavend haha.

Dit zijn een aantal dingen die ik nog graag een keer zou willen doen of leren.

Tips als je wil testen of bullet journaling ook iets voor jou kan zijn.

 • Koop een goedkope bullet journal. In een goedkope variant vind ik het veel minder erg als een streepje toch net niet recht staat. Het hoeft met andere woorden niet perfect. Bij een duurder exemplaar vind ik dat dan toch sneller zonde van het mooie boekje.
 • Neus rond op Pinterest. Er zijn zo veel voorbeelden te vinden. Ben je niet zo van de tekeningen, gebruik dat bijvoorbeeld potlood om een vakje te kleuren of werk naast een zwarte pen met gekleurde fineliners. Dan ziet het er snel leuk uit, zonder dat je veel hoeft te tekenen. Of plak er washi tape in. Je kunt het jezelf zo moeilijk, makkelijk of uitdagend maken als je wil.
 • En dan uiteraard gewoon beginnen. Met iets dat je leuk vindt. In mijn geval waren dat de kookboeken. Of met iets waar je mee bezig bent en de voortgang van wil bijhouden.
Een beetje kleur kan meteen een impact hebben op het totaal.

Oh en ik heb een bullet journal ruler (liniaal) gekocht. Daarmee kun je makkelijk rondjes tekenen en vierkante of ronde afvinkhokjes. Ik vind het namelijk toch ook best fijn als het totaal overzicht er netjes uit blijft zien… Maar met een gewone liniaal kom je vaak al een heel eind dankzij de fijne stipjes.

een aantal van mijn favoriete theetjes…
Mijn schoonmaakschema 🙂
Om alle wensen te verzamelen.

Wat vond ik er samenvattend nu van? Een hele lap tekst maar ik hou van lijstjes maken en ben dus erg blij met mijn bullet journal. Er gaan er vast nog een boel lijstjes volgen! Ben jij ook een lijstjesmaker?

Liefs, Sophie

2 gedachten over “Bullet journal, iets voor mij?

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.