Creativiteit vergroten

Creativiteit vergroten

Aan het begin van het jaar schreef ik dat één van mijn jaardoelen was om creatief bezig te zijn. Vooral het uitproberen van nieuwe technieken en voor mij nieuwe materialen. Hoog tijd dus om te kijken naar de stand van zaken. Ik heb inmiddels ook aardig wat blogs online gezet over dit thema. Hierna volgt een globale samenvatting. En niet onbelangrijk… wat heb je dan vervolgens eigenlijk aan al die creativiteit?!

Het vergroten van mijn creativiteit deed ik op verschillende manieren. Ik las een aantal boeken en over een aantal schreef ik zelfs een review (link staat er tussen haakjes achter). De onderwerpen waren divers. Van gericht op een nieuwe techniek of het werken met bepaalde materialen, tot gewoon ter inspiratie of het concreet willen aanwakkeren van je creativiteit. Een aantal voorbeelden…

 • Draw your day over het houden van een zgn. sketch journal, geschreven door Samantha Dion Baker.
 • Werken met Ecoline geschreven door Martine Boere (hier kun je binnenkort een review van verwachten!)
 • Flow’s Your Keep Calm Daily Craft Book. Een dik boek vol met creatieve opdrachten voor elke dag van het jaar. (flow your keep calm daily craft book: boekreview)
 • Wat maak jij ervan?, een boek vol opdrachten om je in een creatieve flow te krijgen, geschreven door Karin Luttenberg. (wat maak jij ervan: boekreview)
 • Picture Perfect over fotograferen en nabewerken geschreven door Iep Bergsma
 • Het Papercutboek, een boek met stap-voor-stap instructies om de papierknipkunst onder de knie te krijgen. Het boek is geschreven door Geertje Aalders. (het papercutboek: boekreview)
 • Cut Paper Picture over het maken van collages geschreven door Clover Robin.
 • Artie Farty en Artie Farty LAB. Twee boeken met daarin allerlei zelfmakers voor kleine en grote mensen, beide geschreven door Nicoline van Slingelandt-Asselbergs.
 • Folk Art, vol met tips en trucs om zelf deze illustratie stijl te leren van Dinara Mirtalipova (folk art: boekreview)

Ik volgde een paar creatieve workshops waaronder (wederom inclusief link tussen haakjes erachter naar mijn betreffende blog):

 • Echt de allerleukste workshop tot nu toe was die van Iris van PIETenKEES tijdens Creative Life. Ik voel mij soms net een fangirl maar dit was echt zo leuk! En ik maakte vervolgens thuis nog een aantal pittige dames in een borduurring…
  (pietenkees diy-kit review)
  _
stipperdestip…

Al met al ben ik dus wel lekker bezig geweest. Maar ik heb nog steeds dingen op mijn lijst staan, die ik graag zou willen uitproberen. Zo wil ik heel graag onder andere: een keer zelf papier maken, een taart of een dier maken van papier-maché, boekbindtechnieken uitproberen en een stop motion filmpje opnemen. Daarnaast heb ik nog een paar diy (pakketten) die ik wil uitproberen. Waaronder een medium om foto’s op stof te zetten en een cyanotype kit (afbeeldingen maken m.b.v. de zon, dus dat wordt waarschijnlijk iets voor in het volgende jaar haha).

Een wezenlijke vraag is natuurlijk heeft al die creativiteit ook iets gebracht en wat heb jij eraan? Ik merk dat ik door het uitproberen van andere materialen en technieken aan het denken wordt gezet. Soms levert het nieuwe ideeën op, soms inspireert het mij als ik mijn ideeën uitwerk voor mijn illustraties van papier. Daarnaast word ik er ook heel erg zen van. Creatief bezig zijn, helpt mij te ontspannen. Tot slot leer ik van het creatief bezig zijn dat fouten maken mag. Iets mag ook best eens “mislukken”, of minder mooi worden dan gedacht. Het proces is dan net zo belangrijk als het eindproduct.

En vooral dat laatste vergeten we nogal eens in deze tijd. Onze tweeling zit net in groep 3 en ze leren hun eerste letters lezen en schrijven. Het benauwt mij dat ze nu ook al meteen leestoetsen krijgen (inclusief een goed, voldoende of onvoldoende!). De nadruk wordt heel snel gelegd op het eindresultaat. Dus ik ga terug naar het proces… in dit geval MIJN proces. Hopelijk kan ik jou daarmee inspireren om creatief bezig te zijn en informeren (over bepaalde boeken of technieken). Zijn er nog onderwerpen of boeken die jullie graag terug zien komen in een blog?

Liefs,
Sophie

Reacties zijn gesloten.