Quentin Blake: illustrator kinderboeken

Quentin Blake: illustrator kinderboeken

Ik word volgend jaar 40 (!) maar ik heb nog steeds een zwak voor mooi geïllustreerde en bijzondere kinderboeken. Onze tweeling is nu zes en ze ontdekken het zelf lezen beetje bij beetje. Maar voorlezen blijft gelukkig ook nog populair. Vorig jaar schreef ik een blog over mijn favoriete kinderboeken (in het kader van de kinderboekenweek 2018). Daar schreef ik al kort iets over mijn liefde voor de boeken van Roald Dahl. En daarmee groeide ook mijn liefde voor de illustraties van Quentin Blake.

Een illustratie van Quentin Blake op de voorkant van mijn exemplaar van Mathilda
Uiteraard tussen de boeken…

Inmiddels is de kinderboekenweek 2019 van start gegaan. Het thema van dit jaar is “Reis mee!” Enerzijds letterlijk met het thema voertuigen, anderzijds is het verhaal uit een boek altijd een soort reis waarin je meegenomen wordt. De tweeling krijgt met de kinderboekenweek altijd een nieuw boek. Roald Dahl is inmiddels overleden, maar zijn kleindochter Sophie Dahl heeft het kinderboek Madame Badobedah geschreven. Ik had al haar kookboeken (maar dat is een ander verhaal haha). Dus dit boek hebben we gekocht en ik kan verklappen hij is super leuk. Het andere boek dat we kochten (Monster post) is al net zo leuk. Het boek heeft zelfs échte enveloppen en losse brieven. De kids zijn enthousiast dus mama ook!

De school van onze tweeling heeft overigens ook een schoolbibliotheek, de zgn. leeskeet. Ik ben één van de bibliotheek-vrijwilligers. Samen houden we de leeskeet draaiende. Ik vind lezen namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het is leuk om te zien dat veel kinderen nog steeds enorm genieten van het lezen. …om in een verhaal op te gaan. Illustraties kunnen een verhaal daarbij positief versterken. En Quentin Blake doet dat echt fantastisch. Binnenkort is er een kleine expositie in de bibliotheek bij ons in de buurt over hem. Dus daar zal ik zeker een kijkje gaan nemen!

Deze drie kippen zijn in mijn ogen een typerend voorbeeld van zijn manier van illustreren. Ze zijn afkomstig uit het boek “Joris en de geheimzinnige toverdrank” geschreven door Roald Dahl. De basis van de illustraties van Quentin Blake is altijd een pentekening. Het lijken wel een soort ruwe schetsen, maar waarbij iedere penstreek raak is. Door de lijnen zit er ook altijd beweging in de illustratie. De lijnen sluiten zeg maar vaak niet naadloos op elkaar aan. Hierdoor wordt het geen statisch geheel.

De illustratie die ik vorig jaar naar aanleiding van het onderwerp kinderboeken(week) maakte, vind ik eerlijk gezegd nog steeds super schattig. Dit keer heb ik die illustratie opnieuw gemaakt maar heb mij laten inspireren door Quentin Blake. Overigens volg ik op Instagram Marloesdevee (Marloes De Vries). So-wie-so een aanrader om te volgen! Maar als zij dus een pentekening maakt, doet mij dat zeer denken aan de manier van illustreren van Quentin Blake. Ik kon het dus niet laten om zelf ook een poging te wagen… mijn lijnen zijn minder los, maar ik ben tevreden en het was leuk om te doen!

geïnspireerd op de illustratiestijl van Quentin Blake voor de kinderboekenweek 2019
Af en toe schetsen met pen is eigenlijk ook heel erg leuk!

Heb jij eigenlijk ook een favoriete kinderboek-illustrator?

Liefs,
Sophie

Reacties zijn gesloten.