Werken met ecoline: boekreview

Werken met ecoline: boekreview

Onlangs kreeg ik in mijn brievenbus het nieuwste boek van Martine Boere. Ze had al een boek geschreven: letteren en tekenen met ecoline. En nu heeft ze een tweede boek over ecoline geschreven “Werken met ecoline”. Ik heb enkele ecoline brush pennen en twee potjes met vloeibare ecoline van het merk Talens. De pennen heb ik al vaker gebruikt, maar de potjes eigenlijk nog niet. Een goed moment dus om ze uit te gaan proberen.

Review: Werken met ecoline

de vrolijke cover!

Vormgeving
De voorkant is zeer vrolijk en de techniek om de achtergrond van de cover te maken wordt duidelijk uitgelegd in het boek (spoiler alert ik moest deze techniek uiteraard zelf proberen…). Het boek heeft een zestal hoofdstukken, verspreid over 111 pagina’s. Het boek begint met een basis uitleg. Aangezien dit het eerste boek is over ecoline in mijn kast, vond ik dit erg prettig. Aangezien ik haar vorige boek niet heb, kan ik niet inschatten of er veel overlap in zit.

Aan de slag
Ik begon uiteraard bij het begin te lezen. Wat ik fijn vond was dat Martine ook uitlegt wat het verschil is met aquarelverf. Belangrijkste verschil is dat ecoline een vloeibare waterverf is gemaakt met kleurstoffen en Arabische gom dat in water oplosbaar is. Maar ecoline is niet lichtvast. Dit in tegenstelling tot aquarelverf wat gemaakt is op basis van fijngemalen pigmenten. De tip om je kunstwerk met ecoline dus te scannen en dan op te hangen, vond ik dus een zeer nuttige.

Ik kleurde een rondje met de brushpennen. Bij de vloeibare ecoline (pot) liet ik met de pipet gewoon een druppel op het papier vallen. Wauw wat een kleurschakering!

Hoofdstuk 2 heeft als titel Brush lettering en gaat over het werken met Brush pennen. Laat ik daar er nu een paar van hebben. Poeh, deze techniek vergt wel wat oefening, maar de aanhouder wint.

niet mijn beste handletter poging, maar het is wel een goede oefening om te leren spelen met hoeveel druk je kunt uitoefenen. Bij de donkerblauwe zie je ook duidelijk de kleurnuance wanneer ik harder of minder hard duwde op het papier.

Maar wanneer gebruik je nu een potje en wanneer zo’n pen. Martine schrijft dat je eigenlijk voor kleine projecten de pen kunt gebruiken en voor grotere en als je wil dat kleuren in elkaar overlopen de potjes. Ik vind dat je het effect van beide materialen goed kunt zien in de stalenkaart die ik maakte. De brushpennen geven relatief weinig kleurverschil. Die uit het potje is wat levendiger. Bovendien zie je meteen welke kleuren je allemaal met de vloeibare variant kunt maken (door meer of minder water te gebruiken).

Prijs-kwaliteit verhouding
In het boek staat een aantal projecten om te maken met ecoline. Dat is persoonlijk niet zo mijn ding, maar de daarvoor gebruikte technieken worden helder uitgelegd. Ik vond het heel leuk om weer eens lekker te kliederen. En mijn kinderen vonden dat ook heel leuk (zie hieronder bij het kopje “De illustratie”. Dankzij het boek heb ik het gevoel het medium ecoline beter onder de knie heb gekregen. En ik zal er zeker nog eens verder mee experimenteren. Ik beoordeel de prijs-kwaliteit verhouding dus als goed.
Het boek “Werken met ecoline” is dus geschreven door Martine Boere van Studio Suikerzoet. Het is o.a. te koop via Kosmos Uitgevers en kost €16,99 (peildatum 10.10.2019), ISBN: 9789043921367. Klik hier om direct te bestellen.

De illustratie
Zoals gezegd kon ik het niet laten om de bubbel-techniek zelf uit te proberen. Het resultaat werd beter wanneer ik relatief veel zeep gebruikte (bleven de zeepbellen vaker in takt).

En het allerleukste vond ik (en de tweeling ook!) dat kinderen hierbij kunnen helpen (zelf kunst kunnen maken). Ze waren heel trots op hun resultaten.

Hij vond het geweldig!
En het uiteindelijke resultaat vond ik eigenlijk ook heel erg geslaagd!

Overigens kon ik het niet laten om mijn mini ecoline potje van papier ook bij deze post te zetten. Zeg nou zelf “allerschattigst toch?!” Dit potje maakte ik in het kader van mijn moodboard voor een swap (klik hier als je meer wil lezen over het swappen).

Liefs,
Sophie

PS Voor deze review heeft Kosmos Uitgevers een exemplaar van het boek ter beschikking gesteld. De review zelf geeft echter uiteraard mijn mening weer en is hierdoor niet beïnvloed.

PPS Vond je dit blog interessant en wil je meer reviews lezen van creatieve boeken en/of DIY-pakketten? Kijk dan bij het archief van de categorie Review (of klik op deze link).

Reacties zijn gesloten.