boekcover: mijn illustratieproces deel 1

boekcover: mijn illustratieproces deel 1

Vorige week was een verdrietige week, maar inmiddels heeft het overlijden van onze kat al aardig een plekje gekregen (lees hier mijn blog over het afscheid nemen). Maar deze week een blog over iets waar ik heel erg trots op ben. Wellicht heb je het op mijn Instagram stories een tijdje geleden voorbij zien komen, maar ik ontwierp een bijzondere boekcover. Namelijk de cover van het promotieboekje van mijn beste vriendin. Hoe speciaal is dat?! Maar hoe ga ik dan te werk?

Stapels boeken was het eindresultaat, maar hoe kwam het ontwerp tot stand?

Allereerst gingen we samen brainstormen.

  • Wat is precies het onderwerp?
    Metabolic Bone Disorders in patients attending the Fracture Liaison Service. Ik heb geen medische achtergrond dus dat moest ze even uitleggen. Voor mijn illustratie is het belangrijk wat het hoofdonderwerp is van het boek. In dit geval was dit bot, al dan niet met een poreuze structuur.
  • Heb je zelf al ideeën over de cover?
    Nee, eigenlijk niet.
  • Wil je graag een letterlijke weergave of mag het symbolisch zijn?
    Een letterlijke weergave betekent een illustratie met botten en bij symbolisch moet je denken aan iets wat het onderzoek of kenmerken van bot weergeeft. Het idee van symbolisch stond haar wel aan. Bovendien wilde ze graag echt iets bijzonders hebben wat zou opvallen tussen de andere covers.

Mijn vriendin hecht belang aan de natuur en vooral ook aan het behoud ervan. Het boekje liet ze bijvoorbeeld op milieuvriendelijk papier drukken. Al snel kwamen we op bomen. Want een boom is zo sterk als zijn stam en takken. Net zoals botten. Uiteindelijk kozen we voor het idee om een boom te maken, waarbij de boom de poreuze botstructuur laat zien. Immers een boom is heel erg sterk, tot hij van binnen poreuzer wordt. Dan is de kans groter dat hij afbreekt. En een bloem staat voor de kracht van het lichaam om zich te herstellen net zoals de natuur en voor het onderzoek.

Eigenlijk is de uiteindelijke boekcover precies zo geworden als de schets… Alleen de achtergrond werd geen foto van een blauwe lucht met wolken. Dit leidde te veel af van de boom. Dus ik schilderde met aquarelverf zelf een rustige lucht.

Vervolgens ging ik schetsen. Het is nog niet zo makkelijk om de poreuze botstructuur vorm te geven. Want geen idee hoe die er echt uit ziet. Gelukkig had ik een 3D mal van een bot met osteoporose. Dat maakte het een stuk eenvoudiger. Vervolgens ben ik gewoon gaan knippen.

Hier zie je het verschil goed. Links een poreuze en rechts een gezonde botstructuur .

Voor ik alles vast plakte liet ik haar de boom zien en ze was super enthousiast. Ze herkende ook meteen de botstructuur, een cruciaal onderdeel van het ontwerp. Dus ik maakte de illustratie verder af.
Het is super tof geworden. Ze kreeg veel positieve opmerkingen over haar boekcover en de link tussen de botstructuur en de boom was voor haar collegae duidelijk herkenbaar. Een beter compliment kon ik niet krijgen.

Het eindresultaat!
En zo zag de boekcover er uiteindelijk aan de voorkant uit!

De volgende keer laat ik zien wat we allemaal met het ontwerp voor de boekcover gedaan hebben. Een tipje van de sluier… mijn ontwerp werd EETBAAR!
Hopelijk vond je dit kijkje leuk.

Liefs,
Sophie

Eén gedachte over “ boekcover: mijn illustratieproces deel 1

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.