Teken je eigen inktwonderland: boekreview

Teken je eigen inktwonderland: boekreview

De afgelopen periode werd gekenmerkt door zieke kindjes en aansluitend een heerlijke extra lange vakantie. Maar inmiddels kriebelt het ook weer om lekker aan de slag te gaan. Ik trap dit nieuwe blogjaar af met een boekreview van ‘Teken je eigen inktwonderland’. Een boek van Johanna Basford. Het boek staat vol met stap-voor-stap oefeningen voor het tekenen van allerlei soorten flora en fauna. Johanna Basford heeft al allerlei kleurboeken gemaakt en dit boek stelt dat je met behulp van dit boek je zelf ook dergelijke landschappen kunt gaan maken. Tijd om het uit te proberen…

Ik illustreer nog steeds het liefste door papier te knippen, maar de laatste tijd werk ik ook vaak in mijn bullet journal. Hier schreef ik al eerder ook eens een blog over (bullet journal iets voor mij?) en ik werk er nog steeds graag in. De lijstjes-freak in mij geniet daar enorm van haha, maar ik vind het wel leuk om mijn lijstjes mooier te maken door kleine tekeningen. Ik verwacht dat dit boek mij een boel inspiratie hiervoor zal bieden.

Review: Teken je eigen inktwonderland

Vormgeving
De kaft is vrij neutraal. Bijna een soort kleurplaat waar net een begin aan is gemaakt.

Er staat geen inhoudsopgave in ‘Teken je eigen inktwonderland’. In het begin staat echter dat je het boek niet van a tot z hoeft door te lopen. Je kunt gewoon bladeren en daar beginnen waar je wil of wat je leuk lijkt. De oefeningen zijn ingedeeld in de thema’s: tuin, oceaan en bos. Persoonlijk vind ik dit een fijne opbouw van een werkboek. Je doet het immers voor je plezier.

Het eindigt met een boodschap dat Johanna hoopt dat je na dit boek vooral blijft tekenen. En bovendien dat creativiteit alles te maken heeft met zelfvertrouwen en niet met talent. Uiteraard is plezier in het tekenen van belang. Of zoals Johanna het noemt: teken dingen waar je hart een sprongetje van maakt. Tot slot zit er een testpagina in voor potloden en pennen zodat je weet hoe ze reageren op het papier. Zeker handig als je het boek zelf ook echt als werkboek wil gaan gebruiken.

Aan de slag
‘Teken je eigen inktwonderland’ staat inderdaad vol met allerlei kleine tekeningen. Allemaal worden ze ontleed in simpele stapjes. De werkwijze is steeds hetzelfde. Met een potlood teken je de basis inclusief meestal een aantal hulplijnen. Vervolgens teken je met een inkt-fineliner de definitieve lijnen. Uiteraard gum je tot slot het potlood weer uit. Het resultaat is een tekening met een strakke indien gewenst symmetrische uitstraling.

Nu ben ik eerlijkheidshalve nooit een schetser… Of misschien hou ik ook gewoon niet zo van gummen haha. Daarnaast zorgt een scheef lijntje in een tekening ook vaker voor een bepaalde sfeer in een tekening (te perfect kan soms saai zijn), maar met potlood wordt het zeker netter. Bij het maken van een patroon zou ik het dus zeker wel doen. Maar verder zou ik het gebruik van het potlood laten afhangen van je eigen / beoogde tekenstijl en misschien ook wel hoe vaak je al eerder getekend hebt.

Daarbij komt dat ik dit soort boeken vooral als inspiratie gebruik. Maar wil je echt leren tekenen in de stijl van Johanna Basford, zou ik ook het potlood gebruiken. Haar stijl kenmerkt zich immers door veel symmetrie en strakke / nette lijnen. ‘Teken je eigen inktwonderland’ is bovendien opgebouwd als werkboek. Vond ik bij dit boek stiekem te zonde, maar handig is het wel. Dan heb je alles meteen bij elkaar.

Ik maakte een pagina in mijn bullet journal genaamd “tuinplan 2020”. In de praktijk meer een lijst waar ik de de eerste to do punten heb opgeschreven. Voor als het straks een beetje warmer wordt en ik zin krijg om de tuin in te gaan. Maar nu wel een leuke pagina… Want ik heb allerlei bloemen getekend die ik tegen kwam in het boek. Uit de losse pols en zonder potlood, maar ik ben meer dan tevreden. De uitleg was heel makkelijk te volgen, ook als je net begint met tekenen. Het smaakt zeker naar meer.

Prijs-kwaliteit verhouding
Het boek stelt dat het vol staat met duidelijke stap-voor-stap oefeningen, inspirerende opdrachten en kleurpagina’s. Daarnaast worden woorden gebruikt als laagdrempelig, eenvoudig en toegankelijk. Dat maakt het boek absoluut waar. Aan het begin krijg je een uitleg over de werkwijze van Johanna. Vervolgens worden tal van kleine tekeningen opgeknipt in simpele stapjes. Telkens komen er een klein onderdeel bij en een paar stappen later heb je al een mooie bloem of een blad. Daarnaast is het een zeer betaalbaar boek. In theorie zou je zelfs geen tekenboek ernaast hoeven aan te schaffen, omdat je het als werkboek kunt gebruiken.

‘Teken je eigen inktwonderland’ van Johanna Basford (uitgegeven door MUS Creatief, onderdeel van BBNC uitgevers) is o.a. te koop via Bol.com en kost €14,99 (peildatum 24.01.2020), ISBN: 9789045324869. Klik hier om direct te bestellen.

De illustratie
Ik gebruikte het boek dus voor een pagina in mijn bullet journal. En dat smaakte ook naar meer. Bloemen kunnen immers toch altijd…

Daarnaast heb ik ook weer extra zin gekregen om bloemen te gaan knippen.

Ik heb al vaker bloemen geknipt (zie hier enkele voorbeelden), maar ik zag een boel mooie bloemen die denk ik geknipt ook erg geslaagd zouden zijn. Dat wordt dus vervolgd.

Liefs,
Sophie

PS Voor deze review heeft MUS Creatief (onderdeel BBNC uitgevers) een exemplaar van het boek ter beschikking gesteld. De review zelf geeft echter uiteraard mijn mening weer en is hierdoor niet beïnvloed.

PPS Vond je dit blog interessant en wil je meer reviews lezen van creatieve boeken en/of DIY-pakketten? Kijk dan bij het archief van de categorie Review (of klik op deze link).

Reacties zijn gesloten.